Vanamõisa mõis saab peale PRIA toetust uue hingamise

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Vanamõisa mõisa juures käib katuseremont juba teist nädalat.
Vanamõisa mõisa juures käib katuseremont juba teist nädalat. Foto: Ain Liiva

Leo Aadel on 1997. aastal Haljala vallas omandatud Vanamõisa mõisa üritanud viimased viisteist aastat renoveerida ja oli püssi peaaegu põõsasse viskamas. Mullu detsembris rahuldati PRIA-s tema rahataotlus ja nüüd askeldavad 1859. aastal ehitatud mõisa peahoone ümber juba ehitajad.

Ettevõtjana tegutsev Leo Aadel ütles, et hoone omanikuna on ta vastutanud mõisa säilimise ja taastamise eest. Siiamaani on see tähendanud pigem konserveerimist paremate päevade ootuses. Viimase viieteistkümne aastaga on endine Haljala vallavanem esitanud kaheksa või üheksa rahataotlust ja see, et viimaks raha ka eraldati, on tema sõnul nagu jackpot‘i võit.

Aadel sai PRIA-lt maapiirkondade majandustegevuse mitmekesistamise investeerimistoetust lausa 100 000 euro jagu. Sama suur summa tuleb tal endal juurde panna. "Üks majaosa on juba kivikatusega ja nüüd vahetame välja kogu ülejäänud katuse. Mõisa võib jagada kolmeks blokiks ja renoveerimisele lähevad ka keskmise osa esimese ja teise korruse ruumid," rääkis Aadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles