Esimest korda saavad kõik emakakaelavähi sõeluuringule kutsutud naised teha testi ka kodus

Kärt Devaney
Copy
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil.
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Foto: Shutterstock

Tervisekassa ootab sel aastal emakakaelavähi sõeluuringule ligi 75 000 naist vanuses 30–65 aastat. Kui varem pakuti võimalust proov kodus võtta vaid aasta teises pooles, siis tänavu on võimalik seda kodus teha kõigil sihtrühma kuuluvatel naistel terve aasta vältel. Aasta esimeste nädalatega on testi endale koju tellinud juba üle 1000 naise.

«Senine kogemus on näidanud, et naised on kodus testimise hästi vastu võtnud. Seetõttu pakume sel aastal seda võimalust juba aasta algusest kõigile emakakaelavähi sõeluuringule kutsututele,» sõnas tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna. Selleks et sõeluuringus osalemist muuta veelgi mugavamaks ja kättesaadavamaks, on tervisekassa koostöös tervise arengu instituudiga pakkunud 2020. aastast kliinikus proovi andmise kõrval kodus testimise võimalust. «Kodus testi tegemine on paljude jaoks mugav lahendus, kuna hoiab kliinikusse mineku arvelt aega kokku, seda saab teha privaatselt, endale sobival ajal ja kohas» ütles Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku ülemarst-juhataja ja naistearstide seltsi president Piret Veerus.

Esialgsetel andmetel tegi eelmisel aastal emakakaelavähi sõeluuringu testi kodus üle 5000 naise, mis tähendab, et kodus testimise lahenduse kasuks otsustas iga kümnes sõeluuringul osaleja. Tegelik kodus testijate arv on aga ilmselt suuremgi, sest 2023. aastal sõeluuringu sihtrühma kuulunud naised said testi laborisse saata jaanuari lõpuni. «Testi on lihtne teha ning see on sama usaldusväärne kui tervishoiutöötaja poolt võetud proovid,» rääkis Veerus. Kodus testimise tasuta komplekti saavad sõeluuringu sihtrühma kuulujad tellida tellimiskeskkonnast või küsida Viljandi, Valga, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakonna apteekidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles