Osaühing veab keskkonnaametiga piiranguvööndisse ehitamise tõttu vägikaigast

Merly Raudla
Copy
Osaühing soovib oma piiranguvööndis asuvale kinnistule elamut rajada, keskkonnaamet on vastu.
Osaühing soovib oma piiranguvööndis asuvale kinnistule elamut rajada, keskkonnaamet on vastu. Foto: Taavi Sepp

Kolmapäeval arutab riigikohtu halduskolleegium Lahemaa rahvuspargi kaitsealal piiranguvööndis asuvale kinnistule elamu püstitamise võimalust ning sealse looduskaitse all oleva mets-kuukressi kasvukoha ja pärandmaastiku kahjustamise ohtu. Samuti käib vaidlus omaaegses üldplaneeringus ettenähtud elamumaa üle.

Halduskohtusse pöördunud osaühing omandas aastal 2021 kinnistu, mis asub Lahemaa rahvuspargi kaitsealal ja piiranguvööndis. Haljala vallavalitsusele esitati taotlus, lubamaks püstitada kinnistule elamu. Keskkonnaamet selleks nõusolekut ei andnud. Amet leidis, et ehitamine ei vastaks Lahemaa rahvuspargi kallaste, looduskoosluste ning kultuuripärandi kaitse eesmärkidele. Kehtiv üldplaneering näeb küll krundil ette elamumaa juhtfunktsiooni, kuid planeering kehtestati vastuolus toonase Lahemaa rahvuspargi kaitseeeskirjaga.

Tartu halduskohtu otsusega kaebus rahuldati ning sellega kohustati keskkonnaametit ja vallavalitsust vaatama projekteerimistingimuste taotlus uuesti läbi. Otsuse kohaselt ei soovi kaebajad ehitada ehituskeeluvööndisse ning ehitamine Lahemaa rahvuspargi piiranguvööndis ei ole keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles