Loengul räägitakse vaipadest Eesti kodudes 1930. aastatel

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tekstiilikunstnik Anita Laigo (1901–1984) kavandatud seinavaip, mille muster ilmus 1936. aastal ajakirjas Maret. Vaiba tikkis tekstiilikunstnik Peeter Kuutma ema Aline.
Tekstiilikunstnik Anita Laigo (1901–1984) kavandatud seinavaip, mille muster ilmus 1936. aastal ajakirjas Maret. Vaiba tikkis tekstiilikunstnik Peeter Kuutma ema Aline. Foto: Eesti Ajaloomuuseumi kogu

Eesti ajaloomuuseumi tekstiilikogu hoidja Marju Raabe peab laupäeval, 10. veebruaril kell 11 Rakvere linnakodaniku majamuuseumis ettekande "Vaibad Eesti kodudes 1930. aastatel". 

1930. aastatel armastati kodusid kaunistada käsitööna valminud põranda- ja seinavaipadega ning neid tehti erinevates tehnikates. Vajalikke mustreid leiti ajakirjadest, kuid neid saadi ka eritellimusena. Mustrite loomisel olid tihti kaasatud elukutselised kunstnikud. 

Marju Raabe räägib loengus lähemalt, millised olid levinumad vaibamustrid 1930. aastatel ja kes neid kavandasid. Juttu tuleb ka vaipade valmistamisel kasutatud tehnikatest ning sellest, kes olid need inimesed, kelle kätetööna vaibad valmisid. 

Marju Raabe on pühendunud tekstiiliajaloole ja tema erilise tähelepanu all on kirikutekstiilid. Alates 2019. aastast töötab ta Eesti ajaloomuuseumi tekstiilikogu koguhoidjana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles