Wiedemanni keeleauhind kuulub Hando Runnelile

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Hando Runnel ja tema kirjastatud "Eesti mõtteloo" sari.
Hando Runnel ja tema kirjastatud "Eesti mõtteloo" sari. Foto: Reti_kokk

Valitsus otsustas määrata F. J. Wiedemanni keeleauhinna Hando Runnelile järjepideva ning mõjuka panuse eest eesti keele, kirjanduse ja kultuuri rikastamisse ja kindlustamisse luuletaja ja kirjanduselu korraldajana.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas õnnitles ja tänas laureaati. "Hando Runneli olulisust eesti kirjanduse ja keele arengus on raske üle hinnata. Runneli luuletused ja tekstid on jätnud jälje tervete põlvkondade sõnavarasse," ütles Kallas. 

Hando Runnel on ligikaudu 60 raamatu autor, nende hulgas on umbes 40 luulekogu. Runneli luuletusi on aga peaaegu võimatu kokku lugeda, nagu ka nende kaudu keelde tulnud väljendeid – "ei saa me läbi Lätita", "maa tuleb täita lastega", kui tuua mõni näide. Viimasel kolmel kümnendil, olles "Eesti mõtteloo" sarja peatoimetaja, on Runnel teinud rahvale taas kättesaadavaks paljude keeleinimeste tööd. 

Hando Runnel on tegutsenud vabakutselise kirjaniku ja luuletajana rohkem kui pool sajandit. Alates 2012. aastast on ta teaduste akadeemia liige. Wiedemanni keeleauhind antakse laureaadile üle riigipreemiate annetamisel 21. veebruaril. Preemia suurus on 65 000 eurot.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati Wiedemanni keeleauhind Peeter Pällile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna idee sai teoks 20. märtsil 1989, kui Lääne-Virumaa Energia kolhoos asutas Jüri Silla ettepanekul Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna. Esimesed neli aastat andis auhinda välja Energia kolhoos, aastatel 1993–2003 püsis auhind elus tänu Jüri Sillale, kelle Pandivere linnukasvatusettevõte jätkas auhinna väljaandmist. Eraalgatusliku auhinna andmist toetasid Väike-Maarja vald, eesti keele sihtasutus ning haridus- ja teadusministeerium. 

15. oktoobril 2003 riigikogus vastu võetud seaduse järgi on Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhind riigi autasu, mille saaja määrab riigi valitsus haridus- ja teadusministeeriumi keeleauhinna komisjoni ettepanekul igal aastal ühele isikule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles