Nädala lind: ronk

Copy
Rongapaar oksal.
Rongapaar oksal. Foto: Peter Lind

Vanarahva teadmiste järgi paneb ronk küünlapäeval oma pessa esimese «palgi». Kuigi ronk küünlapäevast midagi ei tea, hakkab ta ometi just veebruaris pesaehitusega pihta. Olgu siis vana renoveerimisega või suisa uue ehitamisega nurgaoksast alates. Kuna tänapäeval ei tea paljud inimesed ka küünlapäevast midagi, võiks kohendatud vanarahvatarkus kõlada nõnda: ronk paneb Tartu rahu aastapäeval oma pessa esimese palgi.

Kevadel ronga pesa juurde sattununa võib langeda ronkade suure meelepaha objektiks. Külalislahkusest pole juttugi. Mõistlik on lahkuda, sest kilo-poolteisene kaaren pigem ründab kasvõi sajakilost inimest, kui laseb tal poegadele ohtlikuks saada.

Aga inimesed millegipärast solvuvad, kui neid rongaemaks või rongaisaks kutsutakse. Solvuvad sellepärast, et ütleja mõtleb neid sõnu negatiivsena ja samamoodi võtab neid adressaat. Asjata. Igaüks, keda südika ja hoolitseva rongaema või -isaga võrreldakse, võiks hoopis uhke olla. Aga on sedagi ette tulnud, et ütleja on kohtusse kaevatud. Kohus oleks võinud tookord ütleja hukka mõista mitte adressaadi, vaid linnuliigi solvamise eest. Mõelge ise – istuda pesal ja haududa poegi välja karmi pakasega, kui enamik sulelisi veel lõunamaal päikest võtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles