Metsaomanike käekäik pole kiita

Kristian Kaiva
Copy
Hoolitsetud mets on kasulik investeering
Hoolitsetud mets on kasulik investeering Foto: Kristjan Teedema

See talv on olnud metsatöödeks võrdlemisi soodne. Tõsiasja kinnitab ka Rakvere Metsaühistu esimees Meelis Matkamäe- sellel aastal oleme tõesti jõudnud üle mitmete aastate nendele aladele kuhu eelmistel talvedel ei ole võimalik pääseda. Vaatamata sellele on ilm heitlik ning valmis tuleb olla kõigeks.

Sügisel aset leidnud tormid ja kiiresti maha sadanud paks lumi sai mõnelegi metsatukale saatuslikuks, kuid ilm pole metsaomanikel ainus pind silmas. Metsameestele oleks ideaaltingimused siis, kui külm tuleks ilma lumeta. Maa külmuks ära, mis annaks kõva pinnase metsatööde tegemisel ja kindlasti tooks see natukene leevendust üraski kolooniate ohjeldamisel, seletab Matkamäe. Koore all talvituvad noormardikad ja vastsed küll hukkuvad, kuid kuuse-kooreürask talvitub enamasti pinnases ja lumekattega talv neid ei ohusta.

Mahalangenud puud ja kuiv suvi on sobilikud tingimused kuuse-kooreüraski levikuks. Nii on ka viimaste aastate pikk kasvuperiood ning põuad olnud peamiseks kahjuri levikupõhjuseks, vahendab keskkonnaportaal. RMK ja keskkonnaameti koostöös valminud kooreüraski seireandmetega saab iga metsamajandaja ennast kursis hoida keskkonnaportaali kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles