Riigikohus otsustas: töötajast autojuhti ei saa karistada puuduva tehnoülevaatuse eest

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Autode õigeaegse tehnilise ülevaatuse eest vastutab nende omanik, mitte autojuht. Foto on illustratiivne ja pole antud looga seotud.
Autode õigeaegse tehnilise ülevaatuse eest vastutab nende omanik, mitte autojuht. Foto on illustratiivne ja pole antud looga seotud. Foto: Meelis Meilbaum

Mullu 4. augustil pidas politsei kinni S. P. juhitud raskeveoki ja tuvastas, et autol puudub kehtiv tehniline ülevaatus. S. P-le määrati 400-eurone trahv, kuid lugu võttis päris ootamatu pöörde – see jõudis lahendamiseks riigikohtusse, kus tänavu veebruaris tehti otsus, et S. P. suhtes tuleb väärteomenetlus üldse lõpetada, sest veoki nõuetekohase ülevaatuse eest vastutab eelkõige selle omanik ja juhi tööandja, mitte autojuht.

S. P. töötas autojuhina Väike-Maarjas tegutsevas transpordifirmas Ralf Veod. Nagu kohtumaterjalidest selgub, kasutab Ralf Veod OÜ nii endale kui ka teistele äriühingutele kuuluvaid raskeveokeid ja 4. augustil anti S. P-le töö tegemiseks hoopis OÜ-le Kromotek Haldus kuuluv veok, mida S. P. iga päev ei juhtinud.

Politsei- ja piirivalveameti otsusega karistati S. P-d esialgu 400 euro suuruse rahatrahviga. S. P. otsustas aga trahvi suuruse Viru maakohtus vaidlustada, taotledes talle mõistetud karistuse kergendamist. Maakohtus tühistaski kohtuvälise menetleja ehk politsei tehtud trahviotsuse ja karistas S. P-d 80 euro suuruse rahatrahviga. Maakohus tuvastas, et S. P. on talle süüks pandava väärteo teinud – autojuhina oleks ta pidanud enne sõitma asumist kindlaks tegema, kas sõidukil on kehtiv tehnoülevaatus. Maakohtu hinnangul rikkus S. P. hoolsuskohustust.
Samas leidis kohus, et S. P. süü on väike. Tehnoülevaatuse tähtaega ületati neli päeva, politsei kohapeal sõidukil tehnilisi vigu ei tuvastanud ja S. P-l lubati sõitu jätkata. S. P. pani teo toime tööandja antud autoga ning just tööandja ja auto omanik oleks pidanud kontrollima, et sõidukil oleks kehtiv tehnoülevaatus. Eeltoodut arvesse võttes otsustaski kohus piirduda vaid 80-eurose trahviga.
Lugu võinukski siinkohal lõppeda, kuid kohtuväline menetleja ehk politsei polnud Viru maakohtu otsusega nõus, vaidlustas selle ja taotles riigikohtult otsuse tühistamist ning algse ehk 400-eurose trahvi jõustamist.
Riigikohtu kolleegium jõudis aga otsuseni, mis ilmselt üllatas mitte ainult politseid, vaid ka autojuht S. P-d. 6. veebruaril tehtud otsuses seisab: "Tühistada Viru Maakohtu 28. septembri 2023. a otsus ja lõpetada S. P. suhtes väärteomenetlus VTMS § 29 lg 1 p 1 alusel. Kassatsioon jätta rahuldamata." Ehk lihtsamas keeles: riigikogus leidis, et S. P. ei pannud üldse väärtegu toime, ei rikkunud hoolsuskohustust ning temale Viru maakohtus määratud 80-eurone trahv oli tehtud samuti ilmaasjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles