Haljala vald kaalub Võsul tasulise parkimise kehtestamist

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Rannaäärsete parkimiskohtade täitumisel paigutatakse Võsul autosid ka teega külgnevatele rohealadele.
Rannaäärsete parkimiskohtade täitumisel paigutatakse Võsul autosid ka teega külgnevatele rohealadele. Foto: Haljala vallavalitsus

Haljalas 20. veebruaril toimuval vallavolikogu istungil otsustatakse, kas Võsu alevikus muuta alates suvehooajast parkimine tasuliseks või mitte. Haljala vallavanema Anti Puusepa sõnul aitaksid Võsul suvitajad tasulise parkimise kehtestamise korral kinni maksta osa supelrannaga seotud kuludest. Eeldatavalt laekuks parkimistasusid 16 000 eurot.

Võsu alevikuvanem Riina Kaptein märkis, et enamik kandikogu liikmetest toetas tasulist parkimist. "See peaks parandama suvist kaootilist parkimist rohealadel ja Võsu keskuses. Tegu on ju pikaaegse probleemiga, millele ei ole siiani lahendust leitud," rääkis alevikuvanem ja avaldas lootust, et tasuline parkimine aitab Võsul parkimiskorraldust parandada.
Haljala vallavanema Anti Puusepa sõnul on üks parkimistasu kehtestamise ajenditest just Võsu aleviku praegune parkimiskorraldus. Vallavanema hinnangul on igati õiglane, kui Võsul käivad suvitajad aitavad parkimistasu maksmise kaudu supelrannaga seotud kulusid kanda. "Võsul tasulise parkimise korraldamine ei ole tegelikult uus teema ja aastate jooksul on seda mitmeid kordi tõstatatud. Tänase vallavalitsuse soov on Võsu parkimiskorraldust parandada," rääkis Puusepp. 
Esialgu kavandati tasuline parkimine kehtestada ka Käsmu külas, kuid kohtumisel kandikoguga otsustati ühiselt tasulise parkimise juurde hiljem tagasi tulla. "Leidsime koos kandikoguga, et oluline on enne Käsmus parkimistasu kehtestamist ära lahendada küla peatänavat puudutav omandiküsimus. Tänasel hetkel on tegu riigiteega, kuid peatänava munitsipaalomandisse saamine omab parkimiskorralduse osas olulist tähtsust," kommenteeris Puusepp ja lisas, et küsimust arutatakse koos Käsmu kandikoguga edasi.
Puusepa sõnul oli eelnõu koostamise protsess pikk ja põhjalik. "Teema on vallavalitsuse jaoks laual olnud juba eelmise aasta suvest ning oleme korduvalt korraldanud arutelusid nii vallavalitsuses kui ka majanduskomisjonis," selgitas ta ning lisas, et plaane tutvustati ka Võsu ja Käsmu kandikogule. "Kandikogude arvamus oli vallavalitsusele selles küsimuses väga oluline ning kandikogude ettepanekutega on eelnõus arvestatud," lisas Puusepp.
Eelnõu kohaselt muub 15. maist 15. septembrini tasuliseks parkimine Võsu aleviku keskosas ehk alates Eha tänavast kuni Rakvere tee sillani. Tasulist parkimist rakendatakse ka teede ja tänavate ääres asuvatel parkimiskohtadel ning kõikidel avalikel parklatel nimetatud piirkonnas.

Parkimistasu määraks on eelnõu kohaselt 2,50 eurot ühe tunni ja 15 eurot 24 tunni eest. Maksu lihtsa haldamise ja administreerimise eesmärgil on maksuvabastused ette nähtud ainult liikumispuudega isikutele ning alarm- ja jälitussõidukitele. Põhjendatud juhtudel on võimalik ka kohalikel püsielanikel ajutist maksuvabastust taotleda, kui näiteks kinnistul tehtavate ehitustööde jm tõttu pole kinnistul parkimine võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles