Vaba Lava toob Haljalasse Narva kaotamise loo

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Mirtel Pohla ja Kristo Viiding lavastuses "Narva – linn, mille me kaotasime".
Mirtel Pohla ja Kristo Viiding lavastuses "Narva – linn, mille me kaotasime". Foto: Vaba lava

Teater Vaba Lava tuleb kolmapäeval, 6. märtsil Haljalasse lavastusega "Narva – linn, mille me kaotasime".

Julia Augi lavastus "Narva – linn, mille me kaotasime" põhineb dokumentaalsetel materjalidel ja Narva linna legendidel. Lavastus soovib linnale tagasi anda mälu ja endise välimuse, sest sellel, kes ei mäleta oma minevikku, ei saa olla tulevikku.

Oleme kuulnud ja fotodel näinud, et sõjaeelne Narva oli väga ilus linn barokse vanalinna, kultuurielu ja inimestega – tõeline põhjamaade pärl. See oli kaubanduse ja kaupmeeste, vabrikute ja tööliste linn. Piirilinn, mille tänavatel võis kuulda eesti, vene ja rootsi keelt.

Lavastus "Narva – linn, mille me kaotasime" esitab küsimusi. Mis on sellest Narvast saanud? Mis juhtus 1944. aasta 6. ja 7. märtsil? Kes võttis vastu otsuse Narva maatasa pommitada ja asendada unikaalsed ajaloolised hooned vaid mälestustega nendest? Tulemerest tuhaks saanud linn lükati kokku kui ehituspraht. Aga millised olid need inimesed, kes elasid Vana-Narvas, ja nende lood?

Kas neile küsimustele leitakse laval vastused? Lavastuses "Narva – linn, mille me kaotasime" mängivad Mirtel Pohla, Kristo Viiding Eesti Draamateatrist, Ott Kartau, Loviise Kapper ja Ragnar Uustal. Lavastuse kunstnik on Elisa Sinisalu, helilooja Ardo Ran Varres ja tõlkija Tiit Alte.

Julia Augi neljas dokumentaallavastus Eestis "Narva – linn, mille ma kaotasime" esietendus 2022. aasta detsembris Narva Vabal Laval. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles