Ekspertide hinnangul leidub OG Elektra ärikeskuse plaanis hulgaliselt puudujääke (2)

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Rakvere kesklinna plaanitava OG Elektra ärikeskuse eskiis.
Rakvere kesklinna plaanitava OG Elektra ärikeskuse eskiis. Foto: Arhitektibüroo Peil OÜ

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) käest tellitud eksperdihinnangu kohaselt on Rakverre Lai 21 kohta kavandatud detailplaneeringu eesmärk tihendada ja elavdada ajaloolist linnasüdant, kuid planeeringu juures on problemaatilisi aspekte, mis ei pruugi olla Rakvere strateegiliste sihtide ja ruumiplaneerimise hea tavaga kooskõlas.

Nimelt näeb EAL, et praeguse kavandi kohaselt kahjustatakse olemasolevaid väärtusi, näiteks Lai 25 asuva hoone lammutamisega, ja kavandatud lahendus ei haaku ajaloolise linnasüdame ruumiliste põhimõtetega. Sellele väitele oli vastu Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami, kelle sõnul pole Rakveres ajaloolist kesklinna välja kujunenudki.

"Ajaloolisest Rakverest rääkides on linn peaasjalikult arenenud Pika ja Tallinna tänava ümber. Kiriku kõrval olnud turg jäi ühel hetkel väikseks ja seepärast liigutati see 1928. aastal meie praegusesse kesklinna. Kaks aastat hiljem ehitati Laiale tänavale juba pangahoone. Enne seda oli seal tühi maa. Järgnevalt hakati piirkonda kujundama 70-ndatel ja selle kohaselt pidi nii-öelda uude kesklinna tulema neli Tsentrumit. Õnneks jõuti materjalide ja raha puudujäägi tõttu püstitada vaid üks selline," rääkis Juhkami ja lisas, et see oli esimene püüe kujundada ala, mida me tänapäeval kesklinnana teame.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles