Tuuli Pruul avaldas e-raamatu muusika tegemisest

Kristian Kaiva
, ajakirjanik
Copy
Tuuli Pruuli laulukirjutamise stiil ulatub džässilikust harmooniakäsitlusest kummitama jäävate popmeloodiate, rafineeritud lüürika ja soulilike rütmideni.
Tuuli Pruuli laulukirjutamise stiil ulatub džässilikust harmooniakäsitlusest kummitama jäävate popmeloodiate, rafineeritud lüürika ja soulilike rütmideni. Foto: Maibrit Puusepp

Tuuli Pruul on Simuna juurtega laulukirjutaja ja muusikaõpetaja, kes koostöös artistiga Fliin võitis möödunud aastal konkursi Virumaa Suvesaund. Praeguseks on ta kokku pannud põhjaliku kondikava tulevasele endale ja teistele noortele muusikutele, kes võtavad ette plaadi tegemise.

Raamatu "Muusika taga" kirjutamine sai Tuuli Pruulil alguse enda jaoks kogutud mõtetest, mida ta hakkas kirja panema debüütalbumit kavandades. Mõte oli tegemised konspekteerida, et kui tulevikus tekiks plaan lindistada uus album, oleks tähtsad punktid olemas. "Selle raamatu näol on tegemist minu albumi tegemise protsessi jäädvustamisega tuleviku-Tuulile, et ta saaks mineviku-Tuuli vigadest õppida, vajadusel olulisi asju meelde tuletada ning meenutada, et tuleb tähistada ja enda üle uhke olla," rääkis Pruul.

Selle raamatu näol on tegemist minu albumi tegemise protsessi jäädvustamisega tuleviku-Tuulile, et ta saaks mineviku-Tuuli vigadest õppida, vajadusel olulisi asju meelde tuletada ning meenutada, et tuleb tähistada ja enda üle uhke olla.

Tuuli Pruul

muusik


Protsess kestis ligi kaks aastat. Pähe tuli palju mõtteid ning ette õppetunde. Seejärel ilmus Pruulil debüütplaat "This Is The Start" ning albumi esitluste ja plaadiga seotud toimetuste tõttu raamatu ilmumine viibis. Hiljem vaatas ta materjal uue pilguga üle ning avastus oli positiivne – kirja oli saanud asjalik jutt. 

Raamat on põhjalik ja katab paljusid muusika avaldamisega seotud teemasid. Pruuli sõnul ei saa enne albumi tegemist arugi, mis kõik täpselt ees ootab, aga kui tahad, et sinu muusika kaugele kostaks, siis tuleb ikka väga paljuga toime tulle. Nii on tal kirja saanud olulised punktid albumi eelarve, turunduse, salvestamise, mentorluse ja palju muu kohta. "Loodan, et see raamat ei jäta muljet pikast ja raskest protsessist, vaid aitab albumi tegemise struktuuri paigas hoida," ütles Pruul.

"Paljud unistavad, et saaks oma muusikat teha ja sellega jõuaks kuskile, kuid jäävad mingitesse sammudesse kinni, kas komistuskiviks saab siis salvestamine, turundus, promo või midagi muud. Loodan et kõikide nende teemadega saab minu raamatust ka abi," rääkis Pruul.

Tuuli Pruul nimetab ennast perfektsionistiks ning peab oma kodulehel ka põhjalikku blogi muusikaga seotud teemadel: mis, miks ja kuidas teha. Praegu tegeleb ta ka ise muusikute mentorina ning küsimuse või mure korral on abiks nõu ja jõuga. "Tihti ongi vaja leida õige mõtteviis või saada pisut julgustust," ütles Pruul ning lisas, et mentorit otsides tuleb leida inimene, kes teab ja tunneb vastavat muusikastiili ning oskab kaasa mõelda. 

Esikalbumi tegijale on Tuuli Pruulil soovitus: kui sa tahad ja oled unistanud teha, siis tee. Täiesti omal käel on võimalik album välja anda. Protsess tuleb endal läbi teha ja pärast ollakse palju targem. Kui on unistus, siis peab selle täitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles