Käru külas mälestati riigimees Juhan Kukke

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Mälestustseremoonia Käru külas.
Mälestustseremoonia Käru külas. Foto: Kristel Kitsing

Eesti riigi sünnipäeval, 24. veebruaril mälestati Väike-Maarja vallas Käru külas Eesti iseseisvusmanifesti koostajat, riigivanemat ja ühistegevuse edendajat Juhan Kukke.

Juhan Kuke sünnikodu juurde püstitatud mälestuskivile ­asetati lilli ja kõne pidasid Simuna koguduse õpetaja Enn Salveste ja Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla, kirjutab valla koduleht.

Juhan (Johann) Kukk sündis 1885. aastal Virumaal Salla vallas, mis kuulub praegu Väike-Maarja valla haldusalasse. Ta õppis Salla valla- ja Väike-Maarja kihelkonnakoolis ning hiljem lõpetas Tartu reaalkooli ja Riia polütehnikumi kaubandusosakonna, kus sai 1910. aastal I järgu diplomi.

Juhan Kukk koostas Eesti iseseisvusmanifesti teksti, mis loeti ette 1918. aasta 24. veebruaril.

Tema suureks teeneks oli alusepanemine Eesti rahasüsteemile. Olles Ajutise Valitsuses ning Otto Strand­manni ja Jaan Tõnissoni valitsuse raha- ja riigiasjade minister, viis ta sisse Eesti oma raha, Eesti marga, ning kindlustas seda rasketel vabadussõja aegadel.

Aastatel 1921–1922 oli ta I riigikogu esimees. 1922–1924 Eesti Panga direktor ning hiljem juhtis mitut suurt eraettevõtet. 

Nõukogude repressiivorgan NKVD vangistas Juhan Kuke 16. oktoobril 1940 ja nõukogude tribunal mõistis ta kaheksaks aastaks vangilaagrisse, kus ta 4. detsembril 1942 ka suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles