Geoloogid uurivad Virumaa elanike suhtumist maavarauuringutesse

Kevin Volter
Copy
Kopplaadur karjääris töötamas. Pilt on illustratiivne.
Kopplaadur karjääris töötamas. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Seoses Euroopa Liidu missiooniga saada parem ülevaade piirkonna maavaradest, aga ka kogukondade meelsusest nende kasutamisel, teeb TalTechi geoloogia instituut märtsis rahvusvahelise projekti raames Virumaa ja Harjumaa valdade elanike seas küsitluse – eesmärk on kaardistada kohalike suhtumist maavarauuringutesse ja kaevandamisega seotud teemadesse.

Küsitlus on osa Euroopa Komisjoni rahastatud rahvusvahelisest AGEMERA projektist, mille eesmärk on leida uusi uuringumeetodeid ja tehnoloogiaid maavarade väärindamiseks, parandada avalikkuse teadmisi kriitiliste toorainete rollist ning toetada maavarade uuringuid, mis arvestavad keskkonna ja ühiskonna heaoluga. Eestis on projekti esindaja TalTechi geoloogia instituut, kelle roll piirdub küsitluse korraldamise ja sellega seotud teavitustegevustega. Virtuaalsele küsimustikule vastamine on vabatahtlik ning seda levitatakse omavalitsuste kaudu nii Virumaa kui ka mõnede Harjumaa valdade elanike seas alates 1. märtsist kuu aja jooksul. 

Virumaa elanikele edastatav küsitlus koosneb kahest osast, milles esimeses uuritakse, mida inimesed arvavad maavarauuringutest ja kaevandamisest ning milline nende suhtumist sellesse. Teises osas keskendutakse sellele, kuidas näevad kohalikud oma seost maavarasektori tegevuse ja kogukondade olukorra vahel ning milline on nende arvamus piirkonna tuleviku kohta. Küsitlus sisaldab ka demograafilisi küsimusi, keskkonnaalaseid arvamusi ja kaarte, kus inimesed saavad märkida, kus kaevandamine nende arvates sobib või ei sobi. Andmed kogutakse anonüümsena ja töödeldakse vastavalt privaatsuse nõuetele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles