Päästeamet hoiatab: jääle minekul veendu selle ohutuses

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Päästjad mõõdavad jää paksust.
Päästjad mõõdavad jää paksust. Foto: Marianne Loorents

Soe ja vihmane ilm on sulatanud jõudsalt veekogudelt jääd. Ida- ja Lääne-Virumaal on veekogusid, kus eelmise nädala mõõtmistulemuste järgi on jää paksus isegi 25–40 cm, ning veekogusid, kus jää paksus on juba ohtlikult õhuke ehk alla 10 cm. Juba täna ei tohi minna Rakvere, Narva ja Kohtla-Järve linna tiikide haprale jääle.

"Mitmetes kohtades oli juba eelmisel nädalavahetusel vesi jääl ning kaldaääred lahti. Siseveekogude jääle minek võib olla ohtlik nii kalameestele kui ka koolivaheaega veetvatele lastele. Palume kõigil olla ettevaatlikud, lastevanematel hoida oma lastel silm peal ja rääkida üle hapra jääga seonduvad riskid," kõneles Ida päästekeskuse ennetuspartner Helen Potman.

Alates homsest, 29. veebruarist kuni nädala lõpuni mõõdavad Ida- ja Lääne-Virumaa päästjad siseveekogude jää paksust. Ohtlikud veekogud tähistatakse vastavate märgistega ja info kantakse kaardile, mida saavad kõik jälgida aadressilt https://veeohutus.ee/talv/jaaolud-eestis/.

Pane tähele

  • Kevade lähenedes vihmasel perioodil ja soojakraadidega võib varem veekogu katnud tugev jää kiiresti õhukeseks muutuda.
  • Kui mõtled jääle mineku peale, siis veendu esmalt, et jää sind kannab. Väldi kohti, kus jää võib olla nõrgem. Tavaliselt on jää nõrgem jõgede kiirevoolulistes kohtades, jõgede suubumiskohtades ja torude suudmete, allikakohtades, paadisildade tugipostide ümbruses ja näiteks roostikus.
  • Hoidu eemale lahvandustest ja jääpragudest. Nende läheduses on jää nõrgem ja sa võid sellest läbi vajuda. Kui kuuled jää praksumist, siis lahku viivitamatult jäält. See on signaal, et kusagil on tekkinud jää sisse praod, mis võivad ohustada sinu viibimist jääl.
  • Võta endaga kaasa jäänaasklid. Jäänaasklid tuleb panna kaela, kõige pealmise riietuse peale, et neid vajadusel takistuseta kätte saaks. Jäänaasklid on mõeldud abivahendina jääaugust välja ronimiseks. Ära mine jääle üksinda.
  • Kui aga märkad hädalist või vajad ise abi, helista esimesel võimalusel hädaabinumbril 112.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles