Varakevad looduses: metsaloomad ärkavad ja rändlinnud kibelevad teele

Kristian Kaiva
, ajakirjanik
Copy
Vinni vallas võis lumel juba selle kevade esimesi karu jälgi silmata.
Vinni vallas võis lumel juba selle kevade esimesi karu jälgi silmata. Foto: Marion Talli

Küünlakuu saab peagi ümber ja mõte hakkab tasapisi kevade poole liikuma. Linnades on kevad juba kohal: sulavesi uuristab usinalt kanaleid ning poodides on lillesibulad ja -seemned mõnda aega lettidel olnud. Loodetavasti on paks lumi ja pakane selleks korraks seljatatud, kuid looduse teed võivad olla nii imelised kui ka imelikud.

«Aastaajaliselt veel tõsine kevade algus ei ole ning metsloomade toimetused käivad tavapäraselt omas rütmis,» rääkis looduse populariseerija ja loodusgiid Peeter Hussar ning lisas, et metsas on siiski näha jälgi, kuidas kannatamatud ulukid on esimesi rohelisi liblesid otsimas käinud. Metskitsedele on värskeks maiuseks juba siin-seal lahtiminevad pajuurvad.

Hussari sõnul käib looduses kõik ikka oma kella järgi ja on seotud toiduga – see on puhas ökoloogia. Kui putukad ärkavad ja rohelus tärkab, siis hakkab alles põhitegevus metsas ja põllul pihta. «Kui on varajane kevad, siis peab olema ka kaetud toidulaud. See, et lihtsalt soojaks läks, ei ole siili jaoks oluline. Talle on tähtis, et ärgates saab midagi toekamat hamba alla,» seletas Hussar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles