Maamaksureform tekitab omavalitsustele peavalu

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kohalike omavalitsuste osakonna juhataja Mart Uusjärv ministeeriumi viimaseid ettevõtmisi tutvustamas.
Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kohalike omavalitsuste osakonna juhataja Mart Uusjärv ministeeriumi viimaseid ettevõtmisi tutvustamas. Foto: Siim Mihailov

Läinud reedel toimunud Lääne-Virumaa Omavalitsuste Liidu (VIROL) koosolekul tunti muret maamaksureformi pärast. Nimelt leidis Väike-Maarja vallavolikogu esimees Hans Kruusamägi, et põllumaade rendihindade tõustes võivad maalapid lihtsalt seisma jääda. Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi esindaja Mart Uusjärv nentis, et maade hinnastamise kalkulaatori tegemisel on tehtud vigu, kuid edaspidi saavad omavalitsused ise maamaksu reguleerida.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami võttis asja lühidalt kokku ja sedastas, et seaduste kohaselt tuleb maid regulaarselt hinnata ja riik pole seda lihtsalt teinud. " See on riigi tegemata töö ja nüüd on maamaksu muudatustega tekitatud selline olukord, et riik ei saa seda enam ümber korraldada ning nüüd antakse see ülesanne omavalitsustele. Toon siinkohal näite enda pealt. Sain Haljala vallast teate, et pean tänavu maamaksu eelneva aastaga võrreldes 40 protsenti vähem maksma. Helistasin vallavanemale, kes kinnitas, et kõik on õige. 40 protsenti, see on ju meeletu pauk, mis näitab, kui puusse on arvutustega tegelikult pandud," rääkis Juhkami.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kohalike omavalitsuste osakonna juhataja Mart Uusjärv tunnistas, et maade hinnastamise kalkulaatori tegemisel tehti vigu ja seetõttu ei töötanud kalkulaatori nii, nagu pidanuks. Seetõttu tekkis ka suur segadus ja ühe leevendava meetmena jagatakse kõige rohkem kahju saanud omavalitsustele miljon eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles