Juhtkiri: kevadväsimus murrab

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Inimesed ootavad pikisilmi soojust ja kevadet. Viimased päevad on küll pakkunud päikesepaistet, kuid temperatuur on valdavalt miinuspoolel ning valgusküllus väsimust ei peleta.

Kevadväsimus murrab pärast nii muutlikku talve, kus möllas tuisk ja raputasid tuuleiilid ning käre pakane vaheldus suure sulaga, eriti rängalt maha. Äkki tunned, kuidas jõudu ja tahtmist ei ole ning mõte liigub vaevaliselt. Hea, kui on hakatud D-vitamiini võtma, värskes õhus jalutama ja muul moel tervise eest hoolt kandma. Kevadväsimust võib ka müüdiks pidada, ent täiesti teaduspõhiselt räägitakse varakevadisest vitamiinivaegusest.

Üks asi on proovida saada vitamiine mitmekesisest toidust, kuid eks ole abiks ka toidulisandid. Paraku on nii, et need imenduvad erinevalt, ja tuleb ikkagi omal nahal järele proovida, mis kõige paremini mõikavad.

Samas ei maksa toidulisanditele liialt lootma jääda, sest olulisim on täisväärtuslik toit ja tasakaalustatud toitumine. Siinkohal saab igaüks midagi ka ise ära teha, kuid paraku võib puudu jääda teadmistest ja samuti oskustest. Utreeritult nalja visates võib soovitada kolimist paremasse kliimavöötmesse, kus ei pea talve ega organismi vähese D-vitamiini taseme pärast muretsema.

Kellele pimeduse aeg sobib, need elavad kaamose kergemini üle, päikeseinimestel tuleb hakata aga enda taaselustamisega tõsist vaeva nägema. Kuid enda lohutuseks võib mõelda, et iga järgnev päev on suvele lähemal, varsti on merevesi soe ja saab talvest väsinud meeled puhkuserežiimile ümber lülitada.

Seni tasub nautida looduse ärkamist, tärkavat rohelust ja üha pikemaid päevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles