Droonipiloodid hädas Ida-Eestis esinevad kahtlased häired satelliitsides

Kevin Volter
Copy
Idapiiri lähistel on droonilennutajad sattunud olukorda, kus igasugune ühendus lennumasinaga katkeb ning droon lendab omasoodu teadmata suunas minema.
Idapiiri lähistel on droonilennutajad sattunud olukorda, kus igasugune ühendus lennumasinaga katkeb ning droon lendab omasoodu teadmata suunas minema. Foto: Joe Raedle

Viimasel ajal on just Eesti idaosas droone lennutavad asjaarmastajad märganud GPS-ühenduse probleemide märgatavat kasvu. Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve amet (TTJA) nõustub, et GPS-sides on häireid esinenud juba eelmisest aastast, kuid ameti hinnangul maapealseid seadmeid need mõjutada ei tohiks. Aga siiski on vastupidiseid näiteid.

Mõne päeva eest lennutas Ida-Virumaal Laagna külas üks piloot drooni, kui ühel hetkel kadus umbes 40 meetri kõrgusel oleva lennumasina ja maa peal oleva puldi vahel sideühendus. Samuti kadus GPS-ühendus satelliitidega ning kontrolli alt väljunud droon lendas minema. Idapiirini oli sellest kohast linnulennult 10 kilomeetrit.

DJI lennumasinate müügi ja hooldusega tegeleva droon.ee arendusjuht Eduard Vainu ütles, et mitmest usaldusväärsest allikast on temani jõudnud info, et idapiiri lähedal on droonide lennutamisel GPS-ühendusega probleeme. "Oleme ka varasemalt idapiiril kohanud signaali tõrkeid, kuid viimasel ajal on need märkimisväärselt sagenenud," rääkis Vainu. "Aga ka Tallinnas, kus kõrgematel kõrgustel on sidetõrkeid kuni signaali kadumiseni välja."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles