Omal ajal kulus 12 aastaga kooli ja tagasi sõiduks 175 päeva

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Siim Mihailov.
Siim Mihailov. Foto: Ain Liiva

Kui Arno Tali ja Joosep Toots läksid sügisel, säng kaasas, kooli ning laekusid sealt koju vahetult enne suve, siis mina ei pidanud haridusetemplis käies selliseid tükke ette võtma. Küll aga tähendas igapäevane koolitee kokku kahe tunni pikkust bussisõitu.

Koolipinki hakkasin nühkima 1996. aasta sügisel Valgamaal Tsirguliina keskkoolis, mis oli alustanud oma tegevust 1912. aastal. Linnulennult asus kool minu kodukohast 15 kilomeetri kaugusel, kuid bussiring oli seevastu ligi 60-kilomeetrine ja kestis ligi 60 minutit. 12 aasta peale teeb see 4200 tundi loksumist ehk ümberarvutatult 175 päeva. Eks oma osa oli selles ka bussijuhil. Herman teadis, et bussis on kõige kallihinnalisem kaup ja kuidas sellega hoolikalt ümber käia. Asendussohver Sergei oli parema pedaaliga oluliselt julgem ja taliperioodil lasi Iigastes suuremal parkimisplatsil bussiga külge, et pikk sõit vähegi meeldejäävaks muuta.

Tagantjärele võib vaid imestada, mida me küll bussisõidu ajal tegime, sest tollal nutitelefone ju polnud. Põhikooli keskpaiku ilmusid esimesed Nokia 5110-d ja 3310-d, millega sai ussimängu mängida, aga see oli ka kõik. Laps ei või mitte vaiki istuda ja niisugustes olukordades võivad koolijütsid üles näidata erakordset loovust mängude väljamõtlemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles