«Virumaa suvesaund 2024» asub otsima värskeimat kohalikku muusikat

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Mullusel Virumaa Suvesaundil võidutses duo Fliin & Tuuli Pruul looga «Sierra».
Mullusel Virumaa Suvesaundil võidutses duo Fliin & Tuuli Pruul looga «Sierra». Foto: Marianne Loorents

Tänasest, 12. märtsist läheb lahti Virumaa Teataja korraldatav muusikakonkurss Virumaa Suvesaund. Neljandat aastat toimuv maakondlik muusikakonkurss tähendab taas väljakutset kohalikele muusikutele, aga ka palju huvitavat ja meelelahutuslikku lihtsalt kaasaelajatele.

Lääne-Virumaaga seotud artistid saavad esitada oma mistahes žanris originaalseid ja värskeid muusikapalu võistluse kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund. Suvesaundi reeglid on samad, mis eelmistel aastatel.

Lugusid saab konkursile esitada 11. mai südaööni. Eelžürii läbinud lood lisatakse avalikku esitusloendisse YouTube’is. Oma lemmikut saab igaüks toetada rahvahääletusel, mis algab 13. mail. Konkursi lõpetab kontsert ja auhinnagala, mis toimuvad laupäeval, 8. juunil Rakvere linna päevade kultuurilaval Rakvere Rahvaaias. Seal liidetakse rahva häältele kaheksaliikmelise žürii antud punktid ja selgub võidulugu, mille autorid saavad 500 eurot puhtalt kätte.

Lisaks peavõidule ja rahva lemmiku tiitlile jagatakse lõpuüritusel eriauhindu. Need on Rakvere teatri auhind parima karakteriga loole, Ukulele suvebaari auhind parimale suveloole, Rakvere linna eriauhind «Hooandja» ning Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu eriauhind Viru vägevaimale loole.

Nagu mullu, on ka tänavuse Suvesaundi heaks koostööpartneriks Tallinn Music Week (TMW), kes lisab auhinnafondi PRO-passid järgmise aasta Tallinn Music Weekile. Passid annavad muusikutele võimaluse osaleda kontsertidel, aga ka konverentsidel, vestlusringides ja töötubades.

Osalemine Virumaa Suvesaundil võib saada samuti hüppelauaks suurematele lavadele. Möödunud aastal pälvis üks Virumaa Suvesandil osalenud artistidest kutse linnafestivalile Station Narva, samasugust ahvatlevat võimalust pakub TMW meeskond ühele silmapaistvale artistile ka tänavu.

Suvesaundi raames korraldatakse ka tänavu huvitav eel­üritus, mis sel korral toimub Rakvere riigigümnaasiumis.

10. aprillil leiab seal aset vestlusring, kus tuleb jutuks see, mida muusikud tänapäeva oludes teada võiks. Külalisteks on kaks kodukandi naist, kelle kogemused ja saavutused muusikas võiks inspireerida ja harida paljusid. Nendeks on eelmise Suvesaundi võiduloo autor Tuuli Pruul ning Rakvere laulja ja muusikaprodutsent Elisabeth Tiffany Lepik.

«Ehkki eelüritus toimub koolimajas, kutsuksin kuulama ja vaatama ka neid muusikuid, kel koolitee on kauge mälestus. Tuuli Pruuli hiljuti avaldatud e-raamat «Muusika taga» räägib justnimelt asjadest, mida üks muusik peab arvestama tänasel päeval. See on kaasajastatud info. Samuti ootan huviga vestlust Elisabeth Tiffanyga, kes saavutas väga lühikese ajaga väga palju – teine koht üleeelmisel Eesti Laulul ansambliga Minimal Wind oli paljudele suureks üllatuseks,» rääkis Suvesaundi peakorraldaja, Virumaa Teataja endine ajakirjanik Mart Rauba.

Virumaa Suvesaund toimub neljandat aastat järjest. Kolmel varasemal aastal on lõpphääletusele jõudnud ligikaudu 20 eriilmelist ja originaalset muusikapala Lääne-Virumaa muusikutelt. Suvesaundi korraldajad loodavad, et pikk talv on võimaldanud muusikutel piisavalt inspiratsiooni koguda, et 2024. aasta suvine saund endas üles leida ning konkursil kõlama panna.

«Suvesaundi konkurss on kindlasti Lääne-Virumaa muusikuid kõnetanud ja tegutsema pannud ettevõtmine. Igal aastal on osalenud umbes 20 lugu, eelmisel aastal lausa 23. Ma ei tea ühtki teist viisi, kuidas moodustada paari kuuga nii põnev ja kirev list nii värskest kohalikust muusikast,» lausus Mart Rauba.

Konkursi täpsemad reeglid leiab ettevõtmise kampaanialehelt. Nagu tavaks, määrab lugude saatuse lisaks rahvale kaheksaliikmeline žürii. Ka tänavused kaheksa otsustajat avalikustatakse kahekaupa Virumaa Teatajas ja konkursi veebilehel, esimesed kaks juba tuleval nädalavahetusel. Kõiki konkursiga seotud uudiseid kajastab Virumaa Teataja paberlehes ja tasuta uudistena veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles