Seirete käigus ei tuvastatud uusi karantiinsete taimekahjustajate koldeid

Merly Raudla
Copy
Kartulid. Foto on illustratiivne.
Kartulid. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) tegi 2023. aastal 33 taimekahjustaja seiret. Leiti karantiinne kartulikahjustaja kartuli-ringmädanik (Clavibacter sepedonicus), mis on seotud kahjustaja varasema leiukohaga, ning tegemist ei ole uue levikukoldega. Ühtegi uut karantiinse taimekahjustaja kollet 2023. aasta seire käigus ei tuvastatud. Fütosanitaarset olukorda Eestis võib endiselt pidada heaks.

Möödunudaastaste seirete fookuses olid lisaks igaaastastele jälgitavatele karantiinsed maisi-, mustika- ning õunapuukahjustajad. Kokku tegi PTA 2023. aastal 33 taimekahjustaja seiret, nende seas oli kaheksa karantiinset kartulikahjustajat, seitse karantiinset metsataimede kahjustajat, neli maisikahjustajat, neli mustikakahjustajat, neli õunapuukahjustajat ning kuus muude taimede karantiinset kahjustajat.

PTA taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna peaspetsialisti Birger Ilau sõnul tuvastati ainukesena kartuli-ringmädaniku (Clavibacter sepedonicus) leid eelmisel aastal saastunuks tunnistatud kartulihoidlas. «Ühtegi uut karantiinse taimekahjustaja kollet 2023. aasta seirete käigus ei tuvastatud,» kommenteeris Ilau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles