Riik leevendab põllumeeste toetuste taotlemise nõudeid

Kevin Volter
Copy
Sel aastal võib tootmismaa kõrvale jätmise nõude täita ka ristiku külvamisega.
Sel aastal võib tootmismaa kõrvale jätmise nõude täita ka ristiku külvamisega. Foto: Toivo Niiberg

Euroopa Liidu põllumajanduspoliitikas on toetuste taotlemise eeldus, et põllumajandustootjad jätavad vähemalt 4 protsenti oma maast tootmisest kõrvale, ent 2024. aastal lubab riik põllumeestel erandkorras sellisel maal kasvatada liblikõielisi kultuure, mis toetavad elurikkust ning mulla kvaliteedi paranemist.

Regionaalminister Madis Kallase sõnul on Euroopa Komisjon liikmesriikidele pakkunud välja võimaluse kasutada erandit, mis annab põllumeestele paindlikkust oma tegevusi paremini planeerida ning külvikordi rikastada. Eesti on üks nendest liikmesriikidest, kes on otsustanud seda võimalust kasutada ja sellist paindlikkust oma põllumeestele pakkuda.

Kõigi pindala- ja loomatoetuste taotlemisega kaasnevad tingimuslikkuse nõuded. Üheks selliseks nõudeks on igal aastal osa maa tootmisest kõrvale jätmine. Tootmisest kõrvale jätmiseks sobivad näiteks sööti jäetud maa, rohumaaribad, lämmastikku siduvad kultuurid ning maastikuelemendid, nagu puudesalud, hekid või kraavid, ja nende teatud kombinatsioonid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles