"Virumaa suvesaund 2024": lähemalt žürii liikmetest vol.1

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa suvesaund 2024.
Virumaa suvesaund 2024. Foto: Virumaa Teataja

Muusikakonkursile «Virumaa suvesaund 2024» saab võistluslugusid saata veebilehel virumaateataja.ee/suvesaund. Aega on selleks 11. maini.

Jätkame ka neljandal konkursiaastal traditsiooni, mille kohaselt kutsume žürii üheks liikmeks möödunud aasta võiduloo autori.

Tuuli Pruul

Tuuli Pruul.
Tuuli Pruul. Foto: Erakogu

Instrumentaallooga «Sierra» sõitis mullu tabeli tippu Simunast pärit laulukirjutaja, muusik ja muusikaõpetaja Tuuli Pruul, kaasas synthwave’i produtsent Fliin.

Tuuli toimetab Tallinnas omaenda Kopli Sound Studios, kus õpetab klaverit ja saksofoni. Hiljuti sai ta hakkama eriti tänuväärse tööga ning avaldas 95-leheküljelise e-raamatu «Muusika taga». Selles kirjeldab ta omaenda kogemuse põhjal detailselt albumi väljaandmise teekonda salvestamisest kontser­tideni. Tuuli tuleb samal teemal rääkima ka Suvesaundi eelüritusele Rakvere riigigümnaasiumis 10. aprillil.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Kodukandi muusikategevus on mulle oluline ja eelmine aasta võitsime koostöös Fliiniga Suvesaundi konkursi. Tore on sel aastal üritusele žürii liikmena kaasa aidata.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Igast loomingukonkursist tasub osa võtta, et luua endale tähtaeg laulu/pala valmis kirjutamiseks. Enda ja oma muusika väärtust ära aga ühtegi konkurssi pane – kui muusika loomine on sinu unistus ja eneseteostus, siis tuleb luua. Kui tahad muusikaga tõsisemalt tegeleda, siis kasuta kõiki võimalusi juurde õppimiseks, mida leiad – guugelda, vaata YouTube’ist videoid, võta kursuseid, leia õpetaja, osale muusikatööstuse seminaridel ja tee koostöid. Ära unusta kohe oma artistibrändi peale mõelda ja stiililine suund valida. Katsu esitada oma muusikat nii sageli, kui saad – ainult nii tuleb kogemus ja julgus.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Mind on alati köitnud stiilide segamine ja põnevad tämbrid. Kuulata midagi, mis mõjub kõrvale värskelt. Olen muusikuteel kokku puutunud nii klassika, jazz’i, souli, hiphopi, popi kui ka kaasaegse muusikaga ning igas žanris on oma meistriteosed, võtted ja nipid, mida oma loominguvakka talletada. Vau-moment oli mul kunagi ansambliga The Robert Glasper Experiment, kes on seganud jazz’i, souli, elektroonikat ja hiphoppi. Samuti väga meeldib prantsuse artist Anomalie, kes segab pianisti ja produtsendina elektroonikat, jazz’i, hiphoppi ja funk’i. Kolmandana tooksin välja klaveri ja elektroonikaduo Grandbrothers, kelle kogu elektrooniline ja akustiline sound tuleb tiibklaveri kõladest.

Sten-Olle Moldau

Sten-Olle Moldau.
Sten-Olle Moldau. Foto: Ako Lehemets

Vahel on ikka vaja vaadata kaugemalt, et näha suurt pilti. Just kaugeltnurgamehe pilguga hakkab tänavusi suvesaunde hindama Rap­la helivõlur Sten-Olle Moldau. Kitarrist, laulukirjutaja ja heliinsener liigutab heebleid kodulinnas asuvas Susi Stuudios.

Võib öelda, et tegu on oma kodulinna patrioodiga, kel olnud võrdlusmomente ka eluga Tallinnas ja Londonis, ent kes tahab lõpuks ikka Raplasse tagasi. Seal tuleb ise asju teha, et igav ei hakkaks – nõnda on ju ka mõnes Lääne-Viru asulas. Seega teebki Sten-Olle asju ise. Korraldab igakuist jazz’i-õhtut ja teeb teatriringi. Teeb hoogsaid, vaimukaid, rõõmsameelseid ja eestikeelseid autorilaule, samuti mängib ansamblis Kangelased.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Olles suur Eestis tehtava muusika fänn, tahan olla otse värske kraami kraani juures.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Soovin, et muusikat tehtaks ennekõike lustist, mitte ühelgi teisel eesmärgil. Ärge seadke esmalt muid eesmärke kui nautida protsessi. Ning ka väike vanasõna: «Muusikat võid sa ju teha, aga raha peab endal olema.» Ehk ärge võtke seda kõike nii tõsiselt.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Claire’s Birthday «Europeans» ja Vaiko Epliku «Pedajas» ja The Strokesi «Is This It». Esimese laulu puhul imestasin, et kui palju sõnu saab ühes laulus olla ja kõik on head. Teise puhul imestasin, kui vähe sõnu saab laulus olla ja lugu on ikka hea. Kolmanda puhul imestasin, kui vähe noote saab laulus olla ja ikka on hea. Hõissa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles