Lääne-Virumaal on enim tõrjevahenditest põhjustatud mürgistusi seotud roti- ja hiiremürgiga

Merly Raudla
Copy
Rotimürk. Foto on illustratiivne.
Rotimürk. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Lokk

Esmaspäeval, 18. märtsil algab rahvusvaheline mürgistusennetusnädal, mille raames kutsub terviseameti mürgistusteabekeskus pöörama tähelepanu ohtudele, mis kaasnevad kevaditi taimekaitse- ja putukatõrjevahendite kasutamisega. 

"Lähenev kevad ja algavad aiatööd meelitavad aina enam inimesi õue. Aiatöödega käivad kaasas ka erinevad taimekaitsevahendid ja väetised, mis võivad aga hooletu käsitsemise korral olla inimesele ohtlikud," sõnas terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Taimekaitsevahendid ning putukate ja näriliste tõrjeks kasutatavad ained toovad igal kevadel kaasa sama palju mürgistusjuhtumeid kui sügisene seedetrakti ärritavate või mürgiste seente söömine. Kui möödunud aastal oli seenemürgistuste tõttu tehtud kõnesid 123, siis tõrjevahenditega seotud kõnesid oli 125. 

"Kui kaitsed aeda, kaitse ka iseennast! Näiteks õunapuid pritsima minnes tuleb kindlasti kanda prille, maski ja kindaid. Ka väetist peenrasse puistama hakates tasub enne kindad kätte tõmmata," rääkis Oder ning lisas, et kindlasti tuleb kemikaale hoida lastele kättesaamatus kohas.

Mürgistusinfoliinile 16 662 on tõrjevahendite ja väetistega seotud mürgistusmurede pärast pöördutud ligi 1450 korral, sealhulgas 65 korral Lääne-Virumaalt. Võrreldes teiste maakondadega on Lääne-Virumaal ülekaalukalt rohkem juhtumeid seoses näriliste tõrjevahenditega ning 1–4-aastaste väikelastega. 

Taimekaitse- või putukatõrjevahendi sissehingamisest või allaneelamisest põhjustatud mürgistuse sümptomiteks on hingamisteede ärritus, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja kõhulahtisus. Mürgistused on ohtlikumad just väikelastele, eakatele ning kroonilistele haigetele, kelle organism reageerib kemikaalidele tugevamalt.

Mare Oder julgustab mürgistuse või selle kahtluse korral helistama infonumbrile 16 662. "Mürgistusinfoliinile helistades saab murelik helistaja selgust olukorra ohtlikkuses või ka asjatus kartuses, mistõttu pöördutakse haiglasse vähem," selgitas Oder ja soovitas mürgistusinfo numbri 16 662 telefoni salvestada, et see oleks vajaduse korral kiirelt leitav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles