Keegi ei peaks nii palju suhkrut sisse jooma

Riina Sikkut
, Riigikogu EL asjade komisjoni aseesimees (SDE)
Copy
Terviseminister Riina Sikkut.
Terviseminister Riina Sikkut. Foto: Mailiis Ollino

Laste ülekaalulisus ei puuduta vaid neid noori, kes trepist üles rühkides liigselt hingeldavad ja kes kehalise kasvatuse tundi pelgavad. Keda eakaaslased ülekaalu pärast kiusavad või kes liiga tihti koolipäeva lõppedes suuna poodi magusa järele võtavad. Laste ülekaalulisus on kiires tempos süvenev probleem ning väljakutse kogu ühiskonnale, sest mõtlemapanevaid muutusi tervisenäitajates näeme juba praegu, ent tulevikus on mured veelgi tõsisemad.

Viimaste uuringute järgi Eestis ülekaaluliste või rasvunud laste osakaal üha kasvab. Tervise arengu instituudi andmetel oli 2022. aastal 31% esimese, neljanda ja seitsmenda klassi õpilastest ülemäärase kehakaaluga. See on märkimisväärne hulk lapsi, kes seisavad silmitsi terviseriskidega, mis võivad mõjutada nende elukvaliteeti nii lähitulevikus kui ka täiskasvanueas.

Tegu on ülemaailmse murekohaga – pea kõik riigid nuputavad lahenduse kallal, mida veel kuskilt ei paista. Teame, et rasvumise probleemi on võimalik langusesse pöörata vaid tõenduspõhiste abinõudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles