"Virumaa suvesaund 2024": lähemalt žüriiliikmetest vol. 2

Mart Rauba
Copy
Virumaa Suvesaund 2024.
Virumaa Suvesaund 2024. Foto: Virumaa Suvesaund

Muusikakonkursile «Virumaa suvesaund 2024» saab esitada lugusid veebis virumaateataja.ee/suvesaund 11. maini. Võitja selgitavad rahvahääletus ja kaheksaliikmeline žürii, mille liikmeid tutvustame kahekaupa.

 

Kohver

Tundub, et esimest korda on Suvesaundi žüriisse sattunud päris eurolaulik. 5miinuse üks juhtfiguure Kohver pakib mais oma kohvrid ja sõidab oma bändi ja Puuluubi meestega Rootsi esindama Eestit Eurovisionil. Meie hoiame pöidlaid.

Aga samal õhtul kui Malmös peetakse Eurovisioni finaali, laekuvad viimased lood Viruvisionile – nali – Suvesaundi konkursile. Võidukas Kohver naaseb siis mere tagant kodu­alevikku, paneb suvesaundid mängima ning hakkab ise punkte andma. Ja meie ootame huviga. Sest räppar, plaadifirma juht ja arvamusliider Kohver pole suu peale kukkunud ning tunneb hitipotentsiaaliga saundi kaugelt ära.

Laulja Kohver.
Laulja Kohver. Foto: Erakogu

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Muidu ei viitsi teha siukseid asju. Aga oma valla rafas ja noh, Rauba Mart küsis. Anname raffale tagasi!

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Osalejatele sooviks omanäolisust. Soovitan teha asju, mis eelkõige meeldivad endale, ja vähem mõelda, mida keegi teine arvaks. Pigem teha asju, mis tunduvad endale lõbusad ja ägedad.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Ansambel Oasis. The Stone Roses. MF Doom räpparitest. Genka kõik projektid. See on lihtsalt imeline, kuidas Genka kirjutab sõnu. Mis veel, 90-ndad paljuski. Olin väike poiss, vaatasin palju MTV-d ja sealt kõik nakkus. Hetkel inspireerib mind kõige rohkem boipepperoni (Eesti produtsent, kes hiljuti ilmutas debüütalbumi «Qqndqlt» – toim) saund.

Peep Veedla

Peep Veedlast ei saa Virumaa Teataja lugeja kuidagi mööda vaadata. Tema sulest on ju rubriik «Nädala lind». Hobiornitoloogina on ta kirjutanud lindudest veel raamatuid, taskuteatmikke, luuletusi.

Kuid samasuguse kirega on ta korraldanud kontserte, sealhulgas Viru Folki. Muusikaprodutsendina on Veedla olnud ka bändide Vanilla Ninja ja Nexus loomise juures. Ta oli 1996. aastal loodud plaadifirma Top Ten asutaja ja juht. Eesti Muusikaauhindade žüriis on ta osalenud selle konkursi loomisest alates.

Peebu punkte oota­me väga, sest nende taga on aastakümnete pikkune kogemus muusikamaastikul. Aga metsa- või põllumaastikul võib juhtuda nii, et Peep sind näeb, sina teda mitte. Peebul on binokkel.

Peep Veedla
Peep Veedla Foto: Heiko Kruusi

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

On igati positiivne oma maakonna muusikaloomega kursis olla. Eesti Muusikaauhindade žüriis olen osalenud selle konkursi loomisest alates ning seetõttu olen ka Eestis tervikuna toimuvaga kursis.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Minu teada saavutavad sageli edu just sellised muusikapalad, mida pole loodud konkursile esitamise pärast, vaid on tekkinud looja sisemise loomepuhangu mõjul. Tähtaega kuklas hoides punnitatud lood ei pruugi parimad välja kukkuda. Aga eks iga muusik teab ja tunnetab ise kõige paremini, kuidas tema parimad lood sünnivad, nõuandjaid pole vaja.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Muusikamaitse muutub ajas. Lapsepõlves raadiot kuulates olid mul lemmikuks ansambli Toomapojad laulud. Keskkooli ajal ostsin lintmaki ning ööd ja päevad sai nauditud rokkmuusikat (Slade, Queen, Black Sabbath jne). Kui käesoleva sajandi algusaastatel Owe Petersell küsis Elmari saates mult kolme Eesti lemmiklugu, siis olid nendeks Polyphoni «Pime tüdruk», Vennaskonna «Insener Garini hüperboloid» ja Arvo Pärdi «Ukuaru valss». Kaugemalt oli suurim lemmik Leonard Cohen. Viimastel aastatel on kujundanud minu muusikamaitset aga suuresti Viru Folk, sest igal aastal erineva piirkonna muusikat publikule tutvustades tutvun sellega ju kõigepealt ise. Kaasaegsest eesti muusikast on mulle kõige enam mõjunud Maili Metssalu looming ja esitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles