GALERII "Okaskrooni" juures mälestati küüditatuid

Copy
Foto: Ain Liiva

Esmaspäeva hommikul kell 11 kogunes Rakveres "Okaskrooni" mälestusmärgi juurde sadakond inimest, kelle seas oli nii küüditatuid, poliitikuid, Rakvere riigigümnaasiumi noori kui ka lihtsalt linlasi. Pandi pärgi ja meenutati 75 aasta eest toimunud nõukogude võimu kuritegu, kui Eestist küüditati Siberi ja Kasahstani aladele ligemale 20 000 süütut inimest.

"Okaskrooni" monumendi juures võttis esmalt sõna Rakvere Memento Ühingusse kuuluv Tiiu Tagamets. "Meid jääb aina vähemaks ja see hirmus ja ülekohtune asi jääb aina kaugemaks, aga viimasel kolmel aastal on see tulnud meile tähenduslikumalt lähemale," rääkis ta, viidates käimasolevale Vene-Ukraina sõjale.

"Me loodame väga-väga, et meile midagi sellist enam ei kordu. Seda enam oleme rõõmsad ja rahul sellega, mis meil on," ütles Tagamets. 


Kirikuõpetaja Tauno Toompuu rõhutas vajadust mälestada kõiki hukkunuid. "Surm, elu, kannatus, ebaõigus, aga ka reetmine ja salgamine on rasked inimelu puudutavad teemad," ütles ta. "75 aastat tagasi toimunu ei kõnele ju ainult sellest, kuidas üks terroristlik režiim ennast kehtestada püüdis, vaid ka sellest, kuidas suuresti viidi selle režiimi käsud ellu meie oma inimeste kätega," jätkas Toompuu.

"Reetmised ja need olukorrad, kus tuttav ei tundnud enam ära tuttavat, ei olnud midagi enneolematut. Need sündmused lõid sügavad haavad meie kogukondade, suguvõsade, perekondade keskele. Mõnel pool ei ole need paranenud tänaseni," lisas kirikuõpetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles