Juhtkiri: laadahind lööb hinge kinni

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Laadahooaeg on kohe algamas, kuid oma olemuselt pole laat enam see paik, kus sai soodsaid oste teha või müüjaga hinna pärast tingida. Laat on muutunud pigem paigaks, mis lööb rahakotti korraliku augu ja kus ostjal hing kinni jääb.

Laatadel müüvad oma kaupa põhiliselt väiketootjad. Suurtel pole mõtet, sest neil on nagunii sissetöötatud turustus- ja logistikakanalid olemas. Lisaks on laadalt laadale käimine tülikas, ajamahukas, ressursi- ja stressirohke. Kui esimene õhin ja vaimustus on üle läinud, avastab väiketootja, et kauba valmistamine põlve otsas pole üldse odav. Isegi siis mitte, kui panna tootmisse kogu oma hing ja aeg. Majandusinimesed räägivad siinkohal kulutõhusast tootmisest.

Väikeettevõtjate toodete tarbija mõistab aga peagi, et ehkki kaup on küll huvipakkuv, paneb selle soetamine rahakoti häirekella lööma. Nii et kui esimene vaimustus üle läheb, ütleb ta endale, et mine osta see suitsuvorst kaubanduskeskusest, mis neil maitsetel ikka nii väga vahet on. Väiketootja märkab seejärel, et kuigi tema kaupa sõnades kiidetakse ja ülistatakse, ei tõtta rahvamassid seda siiski ostma. Et kulud kuidagigi tasa teenida, tuleb toote hinda veelgi tõsta: no kui kümmet kümneeurost vorsti ära ei osteta, siis proovin müüa 15-ga – ehk leidub siiski kuus-seitse ostjat ja saan oma raha ikka kätte.

Ja nõnda see lumepall muudkui veereb. Eriti siis, kui leidub tarbijaid, kes jalgadega ei hääleta ja ikka ostavad, sõltumata hinnast.


Nõnda see lumepall muudkui veereb. Eriti hoogsalt siis, kui leidub tarbijaid, kes jalgadega ei hääleta ja ikka ostavad, sõltumata hinnast. Ning pahatihti ka sõltumata kvaliteedist – väiketoote ja kvaliteedi vahele ei saa paraku mitte alati võrdusmärki panna.

Rahvakogunemisena on laat au sees olnud aastakümneid, kuid internetikaubanduse pealetungi või kaupade kättesaadavuse kasvades on see kauplemisviis üha enam minetamas oma kohta rahva südames. Piisab telefonis vaid paar klikki teha ja meie silme ette võivad sattuda eriskummalised ja uudsed kaubad, mida varem õnnestus vaid laadalettidel kohata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles