Mentaliteet «mitte minu tagahoovis» pärsib innovatsiooni

Copy
Else Källo.
Else Källo. Foto: Erakogu

Eesti ehitussektor on tuntud oma konservatiivse lähenemise poolest uutele ideedele, tehnoloogiatele ja sektori üldisele arengule. Sageli valitseb mitte-minu-tagahoovis-mentaliteet, mille puhul tuntakse innovatsiooni ja uute lahenduste suhtes vastumeelsust, sest kardetakse, et need toovad kaasa ebamugavusi ja liiga suuri riske. Maailm ei sure innovatsiooniga välja. Vastupidi – just innovatsioon on see, mis hoiab meid konkurentsis ja aitab meil leida uusi lahendusi vanadele probleemidele. IT maailmas on see eriti ilmne.

Ehitussektoris on aga innovatsiooni tempo tunduvalt aeglasem. Uute materjalide ja tehnoloogiate kasutuselevõtt on sageli keeruline ja aeganõudev protsess, sõltudes eelkõige keerukatest regulatsioonidest ja standarditest. Ajaga on hooned muutunud palju keerukamateks ja targemateks, kuid sellest hoolimata pole nende ehitus kordades aeglustunud. Seda just tänu innovaatilistele lahendustele.

Ehitussektori innovatsioon ei ole pelgalt uute tehnoloogiate kasutuselevõtt. Ehitusettevõtete ühiseks eesmärgiks peaks olema kvaliteetse teenuse pakkumine, seejuures on olulisel kohal värskete mõtte- ja lähenemisviiside omaks võtmine. Ettevõtted peavad olema avatud uutele ideedele ja valmis tegema uuendusi. Peame aru saama, et peale kasvava põlvkonna mentaliteet ei ole enam see, et teeme nii, nagu on viimased 100 aastat tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles