Pliidiplaadi kasutamise nipid – kuidas keeta ideaalsed munad lihavõttepühadeks?

Kärt Devaney
Copy
Keedumunad.
Keedumunad. Foto: Shutterstock

Kevadine pühade nädalavahetus on ideaalne aeg perega aega veeta ja maitsvate roogadega pidulaud katta. Selleks et keeta värvimiseks ideaalsed munad ning pakkuda külalistele hõrgutavaid maitseid, on oluline osata oma pliidiplaati õigesti kasutada. Samsung Eesti koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar jagab nippe, kuidas pliidil ohutult ja efektiivselt süüa valmistada.

Süüa valmistades satub paratamatult pliidiplaadile rasva ning toidukübemeid. Koristamata mustus võib ühel hetkel kuumeneda nii palju, et süttib põlema, ja sellise olukorra vältimiseks tuleb hoida oma töövahendid puhtad. «Pärast toiduvalmistamist lase oma pliidiplaadil jahtuda ning seejärel eemalda jäägid niiske lapi või svammi abil. Kui pliidil on näiteks praadimisest paksem kiht rasva, on hea kasutada puhastamiseks näiteks nõudepesuvahendit, kuna see lahustab rasvaosakesed,» andis Pennar nõu. Samuti soovitas ta üle vaadata, kas kasutusel on pliiditüübile vastavad potid-pannid, sest valed köögitarbed võivad toiduvalmistamist segada või lausa pliiti kahjustada. Näiteks tuleb gaasipliidil kasutada tugevaid potte ja panne, et need suure kuumuse käes vormi ei kaotaks, ning induktsioonpliidil on oluline kasutada magnetilisi köögitarvikuid ehk nende põhi peab olema kas terasest või malmist. Samuti on tähtis, et poti suurus vastaks pliidiplaadi suurusele. Väikse poti kasutamine suurel pliidiaugul raiskab energiat ning toit võib valmida ebaühtlaselt.

Alari Pennar selgitas, et toidu ühtlaseks valmimiseks ja maitsete võimendamiseks on oluline enne toiduainete lisamist pliiti ja panni soojendada. «Näiteks lase vesi enne munade lisamist kindlasti korralikult keema, sest nii keevad need ühtlasemalt ning lisaks värvimisele saad neid ka hiljem toidu sees kasutada. Samas tuleb munad enne kindlasti toatemperatuurile tuua, kuna külma muna keevasse vette panek võib koore katki lüüa,» tõi ta näite just lihavõttepühade kontekstis. Lisaks aitab eelsoojendamine toidu põhjakõrbemise vastu ning vähendab söögitegemise aega, sest toit hakkab pannil kohe küpsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles