Vaade: kelleks sina saada tahad?

Merly Raudla
Copy
Merly Raudla.
Merly Raudla. Foto: Ain Liiva

Mäletan selgesti enda kimbatust, kui kooliajal mõni sugulane küsimuse õhku viskas, et noh, Merlykene, kelleks sina siis saada tahad. Lapsena teadsin hästi, et hakkan kas kunstnikuks või juuksuriks. Põhikooli lõpus ja gümnaasiumis ma enam seda ei teadnud.

Üks perekonnatuttav soovitas edaspidi sellele ebamugavale küsimusele vastata, et soovin hakata kosmonaudiks. Võtsingi õppust ja edaspidi kuulsid kõik suguvõsa memmed, et Merly hakkab kosmonaudiks. Või postiljoniks. Leidsin lihtsalt, et vähe madalalennulisem varuplaan võiks samuti kohe varrukast võtta olla.

Gümnaasiumi lõpul sõitsimegi sõbrannadega ülikoolilinna ja viisime mitmesse ülikooli dokumendid sisse. Tol ajal nimelt puhtalt veebi teel avalduse esitamist ei olnud.

Lõpuks kujunes nii, et ühe sõbrannaga läksime õppima sama eriala ning teisega asusime elukohta jagama. Selline mugav kambatunne oli väga suureks toeks.

Kindlasti on ka tänapäeval samasuguseid noori, kes veel põhikooli lõpus päris täpselt ei tea, mis ameti poole kiigata võiks. Selle tõttu on Rakvere ametikooli praktikavarjuhommikud väga tänuväärne ettevõtmine.

Põhikooli lõpuklassi noored saavad minna endale kõige enam huvi pakkuva ameti õppimist kohapeale vaatama ja järele proovima. Ehitusviimistluse huvilised sukeldusid kohe veidi tolmusesse plaatimismaailma ja said proovitöös oma osavuse proovile panna.

Põhikooli lõpuklassi noored saavad minna endale kõige enam huvi pakkuva ameti õppimist kohapeale vaatama ja järele proovima.


Samal ajal nägid nad kõrvalt, kuidas ametikooli esimese kursuse õppurid põrandaplaatide vuuke täitsid ja seinale hüdroisolatsioonivahendit pintseldasid. Asja nii lähedalt nuusutades saab kindlasti aru, kas tegu on ametiga, mida meeldiks õppida.

Roela kooli üheksandik Tambet teadis väga täpselt, et soovib keevitamise kohta rohkem teada. Proovitöö tuli tal tõesti väga ilus välja. Tõenäosus, et noormees hinnatud keevitajaametit õppima läheb, on väga suur.

Üks asi on kooli kodulehelt erialade kohta lugeda ning selle põhjal oma sammud seada, hoopis kindlam on aga kohapeal käia, õpetajatega juttu rääkida ja väike proovitöö teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles