«Katkurong» kirjanduslikul silmapiiril

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kirjanik Rein Raud ja "Katkurong" klaasikunstis. Virumaa kirjandusauhinnaga käib kaasas Riho Hüti loodud teos, mis on inspireeritud võiduteosest.
Kirjanik Rein Raud ja "Katkurong" klaasikunstis. Virumaa kirjandusauhinnaga käib kaasas Riho Hüti loodud teos, mis on inspireeritud võiduteosest. Foto: Inna Grünfeldt

Jõhvi kontserdimaja kohvikus kohtusid kaks Reinu, kunagist lasteaiakaaslast, kelle poisikesepõlves plaanitud esiknäidend tekitas toona paksu pahandust ja jäi lavale toomata, ent sellest hoolimata kasvas ühest kirjanik ja professor, Virumaa kirjandusauhinna laureaat Rein Raud, teisest sisukas sulemees ja saunaminister Rein Sikk.

Ehkki kokkusaamise põhjuseks oli Rein Raua pärgamine Virumaa kirjandusauhinnaga, leppisid Reinud kokku, et vestlevad kõigest muust peale «Katkurongi», tunnustuse toonud teose. Nagu elus ikka, viisid kõik teed viimaks siiski romaanini.

Esmalt rääkisid Reinud ära lasteaias juhtunu. Rein Siku sõnul oli Rein Raud saanud teada saladuse, kust lapsed tegelikult tulevad, ja et seda teadmist lahkesti teistega jagada, plaanisid poisid lavastada näidendi «Ema kõhus». Kui asjasse pühendati kasvataja, oli pahandus majas. Poisid pidid karistuseks tõmbama kätte mustad kindad ja vaatama eemalt, kuidas teised mängivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles