"Virumaa suvesaund 2024": lähemalt žüriiliikmetest vol. 3

Mart Rauba
Copy
Virumaa Suvesaund 2024.
Virumaa Suvesaund 2024. Foto: Virumaa Suvesaund

Muusikakonkursile «Virumaa suvesaund 2024» saab esitada lugusid veebis aadressil virumaateataja.ee/suvesaund 11. maini. Võitja selgitavad rahvahääletus ja kaheksaliikmeline žürii, mille liikmeid tutvustame kahekaupa.

Heleza

Heleza ehk Helena Põldmaa nimi on tuttav neile, kes moodsal eesti popmuusikal silma ja kõrva peal hoiavad. Heleza nime all on ta teinud muusikat aastast 2020, mil ilmus tema esimene singel «Ma ei tea, kes ma olen». Enne seda oli ta aastaid teinud hoopis räppmuusikat duo HOAX liikmena.

Praeguseks on Heleza teinud koostööd kohaliku popi ning uue kooli räpi koorekihiga, ilmutades lugusid näiteks Pluuto, Reketi, An-Marleni, WATEVA ja Andrei Zevakiniga. Rääkimata muidugi staarprodutsent Karl Killingist, kelle loodud on enamiku Heleza lugude muusika.

2021. aastal üllatas Heleza publikut, osaledes Eesti Laulul prantsuskeelse looga «6». Loodame, et Lääne-Virumaa värske muusika suudab üllatada Helezat ning ootame huviga tema punkte.

Heleza, kodanikunimega Helena Põldmaa.
Heleza, kodanikunimega Helena Põldmaa. Foto: Jörgen Paabu

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Noorelt muusikaga alustades oli alati hea, kui keegi oskas nõu ja jõuga aidata – tore anda tagasi ja kuulata uustulijate mussi. Ehk avastan ka endale inspiratsiooni läbi selle.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Ära karda katsetada uusi asju, saunde, vaibe, mida varem pole teinud.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Naljakas öelda, aga hetkel kujundab mu maitset Spotify Discover Weekly – tore koht, avastamaks uusi artiste ja bände.

Laura Niils

Nagu on muusikas tihti palju teatraalsust, leidub ka teatris palju muusikat. Seetõttu on nagu igal eelmiselgi aastal Suvesaundi ühe žüriiliikme koha hõivanud näitleja. Tänavu on selleks värskelt Rakvere teatriga liitunud Laura Niils.

2015. aastal Viljandis teatrikooli lõpetanud näitlejanna oli üks aasta varem loodud teatri Must Kast üks asutajatest ning mängis samas teatris veel kuni eelmise aasta lõpuni. Rakvere teatris tegi ta esimese rolli külalisena juba aastal 2019 lavale jõudnud noortepõnevikus «Verikambi». Praegu on tal rollid lavastustes «Ettevaatust, õnn» ja «Karge meri».

Laura Niils.
Laura Niils. Foto: Ekvilibrist

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Mingi sisetunne ütles, et see oleks tore kogemus. Olen siin kandis uustulnuk ja see tundub päris huvitav nurk, millest Virumaad vaadelda.

Mida soovite ja mida soovitate konkursil osalejatele?

Soovitan mitte üle mõelda. Seda on kindlasti kergem öelda kui teha. Väga tihti on nii, et lõdvestuse pealt tulevad kõige paremad mõtted. Lisaks julgeda minna teadmatusse. Mitte lihtsalt kindla peale välja minna, aga avastada midagi uut enda ja muusika kohta. See võib olla ka midagi väga väikest, ei pea maailma muutev avastus olema. Soovin inspiratsiooni ja enese üllatamist!

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Usun, et mind on väga palju mõjutanud popmuusika. Kasvasin üles, lauldes vigases inglise keeles Spice Girlsi, Shakirat, Britneyt ja tehes nende muusika järgi tantsukavasid. Kuskilt said mu vanemad tellida mingeid piraatplaate ja siis veetsin palju aega muusikakeskuse taga.

Õnneks hilisem elu on tutvustanud mulle ka teistsugust muusikat ja laiendanud popi mõistet. Esimene vinüül, mille endale teismeeas ostsin, oli Feisti «The Reminder». Lisaks mõjutasid mind shoegaze, rokk, Skandinaavia tehnopop. Väga imetlen madalaid hääli ja kõlasid. Näiteks Michelle Gurevichi ja Leonard Coheni häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles