Puugihooaeg toob kaasa vaktsineerimise vajaduse

Kristian Kaiva
, ajakirjanik
Copy
Puugid on parasiidid, kes toituvad selgroogsete verest.
Puugid on parasiidid, kes toituvad selgroogsete verest. Foto: Elmo Riig

Terviseameti andmetel oli eelmisel aastal puukentsefaliiti ja puukborrelioosi haigestunute hulk viimase viie aasta suurim. Eelmisel aastal haigestus puukborrelioosi 4520 ja puukentsefaliiti põdes 209 inimest. Tänavu on registreeritud juba 175 puukborrelioosi ja üks puukentsefaliidi juhtum.

Peremeditsiini eriarsti dr Anneli Talviku sõnul on tegu liiga suurte numbritega, kuna puukentsefaliit on vaktsiinvälditav haigus. "Kõik need puukentsefaliidi juhtumid oleksid võinud olemata olla. Iga haigestumise taga peituvad pikaajaline patsiendi valu, kannatus, haiguspäevad ja taastumisele kuluva aja kaotus. Selline haigus on patsiendi ja tema lähedaste jaoks traagika, millega võib suure tõenäosusega kaasneda töövõime või isegi elu kaotamine. Borrelioosi vastu küll vaktsiini ei ole, aga sellele haigusele on ravim olemas," rääkis Talvik. 

Viie aasta suurima haigestumiste arvu põhjustele on Talviku sõnul raske ühest vastust anda. "Puugihaiguste esinemissagedus on varemgi tõusulaineid andnud, öeldakse, et umbes iga viie kuni seitsme aasta tagant tekib uus tõus. Kindlasti on osa ka vaktsineerimiste unustamises. Koroona ajal olid inimestel prioriteedid teises kohas ja nüüd pole meeles uuesti vaktsineerida," kõneles Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles