«Virumaa suvesaund 2024»: lähemalt žüriiliikmetest vol. 4

Mart Rauba
Copy
Virumaa Suvesaund 2024.
Virumaa Suvesaund 2024. Foto: Virumaa Suvesaund

Muusikakonkursile «Virumaa suvesaund 2024» saab esitada lugusid veebis aadressil virumaateataja.ee/suvesaund 11. maini. Võitja selgitavad rahvahääletus ja kaheksaliikmeline žürii, mille liikmeid tutvustame kahekaupa. Viimased kaks on teie ees!

Risto Mõtus ehk Madox

Seda, et Suvesaundi konkursil võib kuumalaine üles kütta ka raskemat sorti muusika, oleme juba mitmel aastal tunnistanud. Seetõttu on meil heviheameel tervitada tänavuses žüriis Risto Mõtust ehk Madoxit, kelle kõrv need sagedused kiirelt üles korjab. Seda on mees teinud ka Raadio 2 saates «Metallion» üle 25 aasta. Samuti mänginud trummi bändides Bad Noisy, 03, Horricane, Suppuration, Decease, Echo­silence ja Ocean Districts.

Risto Mõtus ehk Madox.
Risto Mõtus ehk Madox. Foto: Toomas Rand

Muide, korraks rahvusringhäälingu eetrist maha võtud «Metallion» jätkab sellest kuust Eesti Raadio äpis veebisaatena. Aga meie ootame huviga Risto Mõtuse punkte. Rakvere raud ei roosteta!

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Tundub põnev kuulata uusi ja vanu tegijaid ning lasta end üllatada.

Mida soovite konkursil osalejatelt ja mida neile soovitate?

Soovitaksin proovida «kastist välja» lähenemist. Midagi sellist, mis paneks ütlema ohoo.

Nimetage enda muusikamaitse olulisimad kujundajad.

Meenub Queeni album «Jazz», mille gatefold LP vahel on suur pilt nende tolleaegsest stuudiost. Mäletan, et ma võisin ikka ja jälle seda vaadata ning unistasin, et oleksin ise seal koos instrumentidega.

Hälis Rünk

Sopran Hälis Rünk on meie enda ooperiprimadonna. Rakverest tuule tiibadesse saanud klassikaline laulja teeb praegu tegusid ookeani taga Ameerikas, kus tema võimas hääl kõlab Charlestoni ooperiteatri laval.

Hälis Rünk.
Hälis Rünk. Foto: Joe Thomas

Hälis Rünk loob Virumaa Suvesaundi žüriiliikmete ridadesse klassikalise muusika kaudu kindlasti lisadimensiooni, samas ei maksa karta, et noore laulja vaade liiga konservatiivseks jääb. Šotimaa kuningliku konservatooriumi lõpetanud ooperilaulja on oma häälel kõlada lasknud ka hoopis teises žanris – ta on koostööd teinud mitmes house-muusika projektis.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Tegu on nii vägeva projektiga, mille arengut ja kasvu olen saanud kõrvalt jälgida. Kui kutsutakse, siis tuleb ikka minna! Ja oma subjektiivset arvamust on lahe avaldada selleks ettenähtud ajas ja kohas – suurepärane võimalus!

Mida soovite konkursil osalejatelt ja mida neile soovitate?

Soovin, et nad leiaksid sära ja poetaksid tolle oskuslikult muusikasse.

Parimal suvesaundil peaks olema «see miski» – ehk on selleks pead nõksuma ajav biit, imeline meloodia, eriliselt hõõguv emotsioon, tabav sõnum..

Nimetage enda muusikamaitse olulisimad kujundajad.

Lapsena mängis mul telekas multikate asemel ikka MTV või VH1. Just visuaali ja muusika kombinatsioon oli minu jaoks väga eriline. Minu muusikaline maitse on kulgenud faasides, mõjutatuna keskkonnast ja inimestest.

Esikohal arvatavasti igaveseks Michael Jackson. Sumedaid suveõhtuid on mõnus veeta Sade muusika saatel. Autos, aknad all, kruiisides panen peale Glamour Hammeri «Stay With Me». Album «Groove of ESSR» I on juba pikalt korduse peal mänginud. Uskumatu, et selline Eesti kullavara Spotifys saadaval on! Kui hing vajab kosutust, siis Puccini ooperid.

«Virumaa Suvesaund 2024» žüriisse kuuluvad Tuuli Pruul, Sten-Olle Moldau, Kohver, Peep Veedla, Heleza, Laura Niils, Risto Madox Mõtus ja Hälis Rünk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles