Juhtkiri: kui nimi enam ei sobi

Virumaa Teataja
Copy
Juhtkiri.
Juhtkiri. Foto: Meelis Meilbaum

Tänu Rakvere spordihallile ja staadionile ning neile antud hellitusnimele Kastani Arena on Kastani puiestee üks tuntumaid Rakvere tänavaid, nagu mainis ka spordikooli direktor Jaak Vettik. Selle nime muutmine on nüüd eriti komplitseeritud: mitte ainult Rakvere inimeste, vaid ka linna külaliste mälus on Kastani puiestee kindla koha omandanud.

Tänavate nimed ajaloo jooksul ikka muutuvad. Olgu selle põhjuseks muutuv riigikord või mis tahes. On ju Kastani puiesteegi korra juba olnud Jaan Poska puiestee Eesti riigimehe auks ja kandnud ka Nõukogude kosmonaudi Juri Gagarini nime.

Linnavalitsus on teinud ettepaneku muuta ka Võimla tänava nime, sest võimlat seal enam pole. Üks võimalustest, ja hästi loogiline, oleks anda tänavale Arvo Pärdi nimi, sest asub ju peagi valmiv muusikamaja selle ääres.

Aga miks ei võiks tänavanimed siiski kanda endas ajalugu ja meenutada vanu asju? Kastani puiestee seal kasvanud kastaneid ja Võimla seal asunud «spordikirikut».

Tänavanimed kannavad endas ka kurioosumeid, ka Eestis. Näiteks asub Lõuna-Eesti Tõrva linnakeses Raudtee tänav, kuigi raudteed pole seal kunagi olnud. Pidi ehitatama, aga pooleli jäi. Selle eest tuletab Raudtee tänav tõrvalastele tänase päevani meelde, et raudruun oli plaanitud läbima nendegi linna.

Kastani puiesteel haljastust uuendades ja seepärast tänavale uut nime otsides võiks silmas pidada kedagi, kes midagi tõeliselt olulist on ära teinud eeskätt Rakvere linna heaks. Nimeline puiestee võiks olla seotud mõne endise Rakvere linnapea, kultuuritegelase, sportlase, kirjaniku või näitlejaga. Võimalusi on, sest võimekaid nimesid on linnas elanud ja tegutsenud palju.

Et asi oleks demokraatlik ja tavakodanik saaks sõna sekka öelda, võiks korraldada nimekonkursi, kus soovijal on võimalus käia välja endale meelepärane nimi. Viis populaarseimat võiks panna rahvahääletusele. Siis selguks, millist nime kohalikud elanikud kõige enam soovivad, ja nii oleks pikemaks ajaks rahu majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles