Uurimise järel selgus ulatusliku maastikupõlengu põhjus

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Päästjad kulupõlengut kustutamas.
Päästjad kulupõlengut kustutamas. Foto: Elmo Riig

Päästjad said 1. aprilli keskpäeval väljakutse kulupõlengule Viru-Nigula vallas Pada-Arukülas. Maastikupõlengu lõplikuks suuruseks hindas päästetööde juht 37 hektarit. Põles peamiselt kuluhein, kuid hävis ka üks kasutuseta kõrvalhoone. Ohus olid veel kaks tervet kasutuseta hoonet ja üks osaliselt lagunenud hoone.

Menetluse käigus tehti kindlaks, et põleng oli saanud alguse Toomika külas asuvast alajaamast. Ida päästekeskuse peainspektori Tanel Sepajõe sõnul on teada, et enne maastikutulekahju tekkimist oli alajaamas olnud rike, millest oli teatatud ka rikketelefonil. Elektrikud kohapeal riket tuvastanud ei olnud ja alajaamast oli elekter sisse lülitatud. Kohalike elanike sõnul oli peale seda olnud ikkagi jätkuvalt märgata elektrikõikumist vähemalt ühes faasis.

"Maapinnal tekkinud põlengu kolde täpne asukoht pole teada, aga see asus kusagil alajaama all maapinnal. Maastik võis süttida, kuna kaarleegi tõttu tekkinud sulametalli tilgad kukkusid kuluheina sisse või siis kuumenes alajaama maandustraat maapinna lähedal sedavõrd, et süütas selle vastu olnud kuluheina," selgitas Sepajõe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles