Koolikiusu juhtum tõi endaga kaasa toetusavalduste laviini

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Uuendatud 10. aprill 2024, 16:03
Copy
Eesti kultuuritegelased tegid video kiustaud tüdruku kaitseks.
Eesti kultuuritegelased tegid video kiustaud tüdruku kaitseks. Foto: Videokaader

Kirjanik ja kirjastaja Pamela Maran avaldas sotsiaalmeedias, et tema tütart kiusati koolis. Nimelt hakkas klassis ringlema video, kus peretütar kuueselt luuletust loeb, mida siis agaralt ja halvakspanuga kommenteerima asuti. Üks noorhärra olevat tütart solvanud ja garderoobis koguni ka vastu pead löönud.

Maran kirjeldas juhtunut kuuldes, et tema süda tõmbas viis numbrit koomale ja oleks automaatse reaktsiooni pealt tahtnud kooli tormata ja kiusanud noori raputada. "Neid noori on juba raputatud – miks nad muidu niimoodi käituvad? Kurjaga kurja ei ravi," kirjutas Maran sotsiaalmeedias.

Kirjanik soovis, et tema tütar teaks, et maailm ei ole täis kurjust ja tegelikult saab headus troonile. Seetõttu kirjutas ema paarile oma sõbralisti edukale, targale ja heale tuttavale, et nad saadaks tervitusega videoklipi tema tütrele Arabellale. "Et ta näeks, et ta pole ka väljaspool kodu üksi. Et need, keda ta kaugustes imetleb, toetavad teda ega pea kiusamist õigeks. Et me ei toida kiusuenergiat, vaid armastust ja kokkuhoidmist," kirjutas Maran.

Kirjanik jäi hingevärinal ootama ja vaatama, et kas keegi üldse tema sõnumile reageerib, ja pisut lõi üles ka piinlikkustunne, sest abi ja toetust oli Maran palunud ka poolenisti võõrastelt inimestelt. Ärgates võttis teatepulga üle Marani elukaaslane Mihkel Mälgand, kes palus tuge vanadelt bändikaaslastelt ja teistelt ägedatelt inimestelt.

Endalegi üllatuseks saabus Maranile esialgu 60 videotervitust, mis monteeriti kokku üle kuue minuti pikkuseks videoks. Videopöördumistes avaldasid kirjaniku tütrele toetust teiste hulgas muusikud Mihkel Raud, Hendrik Sal-Saller, Marten Kuningas, Mari Jürjens, Rakvere linnapea Triin Varek ja paljud teised.

Kõige kaugem toetusavaldus tuli Hollywoodist. Näitleja Sarah Drew andis teada, et tema heitles kiusamisega kuni kaheksanda klassini. "Ma vahetasin koole peaaegu igal aastal, kuna olukord oli nii halb. Sa leiad omad inimesed üles. Ma tean seda. Ma arvan, et kui sa oled kiusu sihtmärk, siis nad näevad, et sinus on midagi imelist ja erilist, mida neil endal pole. Ma tean seda, kuna see juhtus minuga, ja ka seda, et olukord lõpuks paraneb. Ma loodan, et sa näed ka juhtunu teist külge, sest see teine pool on ilus ja särav. Sa oled tugev. Sa oled sõdur ja sõdalane ning saad sellega hakkama," rääkis Drew.

Tõnis Milling andis videopöördumises teada, et kiusamine pole vastuvõetav ja kiusaja on ka ise väga suures hädas. "Ole sina nagu see puu siin minu kõrval. See puu on olnud väga palju aastaid siin ühe koha peal. Ta on pidanud vastu lumele, põuale ja tormile. Ole tugev, Arabella, kui vaja, ma alati aitan sind," rääkis Milling.

Oma nördimust juhtunu suhtes jagas ka muusik Karl-Erik Taukar, kes tõdes, et kiusajatega tegelemine on tüütu, väsitav ja lihtsalt ebameeldiv. "Mul on kahju, et sa pead sellise asjaga tegelema ja kiusamine ei ole kohe kindlasti okei," lausus laulja.

Ettevõtja ja poliitik Imre Sooäär kutsus samas üles kiusamist märkama ja sellesse ka sekkuma. "Kui te näete, et kedagi kiusatakse, kui kellegi vastu tehakse ülekohut, siis astuge nende kaitseks välja. Soe sõna, mida te saate kiusatavate toetuseks öelda, tuleb teile elus kuhjaga tagasi," märkis Sooäär. Humorist Mart Juur leidis lisaks, et kiusamist ei pea taluma ja kiusamisest tuleb kindlasti rääkida.

Ööpäeva jooksul on Marani postitusele sadanud juba üle 7000 laigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles