Kalamehed püüdsid Leedu rannikult Virumaal eluteed alustanud lõhe

Kevin Volter
Copy
Leedu rannikul kinni püütud lõhe alustas oma elu kahe aasta eest Virumaal Purtse jões. Kahjuks olid kuningliku kala vigastused sellised, et teda tagasi vette lasta polnud mõistlik.
Leedu rannikul kinni püütud lõhe alustas oma elu kahe aasta eest Virumaal Purtse jões. Kahjuks olid kuningliku kala vigastused sellised, et teda tagasi vette lasta polnud mõistlik. Foto: Lašišos Dienoraštis

Hiljuti tabasid kalamehed Leedu rannikul tõelise hiidlõhe. Tänu märgistusele oli võimalik tuvastada, et Klaipeda kanti ujunud kala oli oma eluteed alustanud Virumaal voolavast ja Soome lahte suubuvast Purtse jõest. Kahe aastaga oli lõheline läbinud umbkaudu 700 kilomeetri pikkuse teekonna.

Leedus püütud kala asustati Purtse jõkke 27. aprillil 2022. aastal. Vette laskmise hetkel oli maim kõigest 29 sentimeetri pikkune ja kaalus hädised 280 grammi. Tema edasise elu jälgimiseks kala märgistati.

Kahe aastaga kogus veeloom korralikult kaalu, sest kui leedukad lõhe paati vinnasid, mõõdeti tema pikkuseks 95 sentimeetrit ja kaalu oli hiiglasel lausa 8 kilogrammi. Niisiis kõigest kahe aastaga tõusis kaal 28-kordseks. Kala püüti trollides ehk lanti sõitva paadi järel vedades, aga paraku olid püüdmisel saadud vigastused tal sedavõrd rasked, et teda tagasi merre ujuma ei olnud enam mõistlik lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles