Uuring: ainult pooled vanematest tuletavad lastele meelde veebiohte

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Uuringu kohaselt kontrollib vaid 67 protsenti vanematest, kas täielikult või osaliselt oma lapse internetitegemisi.
Uuringu kohaselt kontrollib vaid 67 protsenti vanematest, kas täielikult või osaliselt oma lapse internetitegemisi. Foto: Grete-Liisa Sihver

Norstati läbiviidud uuringust selgus, et kuigi internetiohutusest rääkimist ja lapse tegevuste jälgimist peetakse oluliseks, teevad seda vaid pooled vanematest. 

Uuringu tellinud Samsungi tootekoolitaja Alari Pennari sõnul on tänapäeval mitmeid viise, kuidas lapsi ohutumale nutikasutusele suunata, kuid paraku kasutavad neid võimalusi vaid vähesed.

Uuring juhtis tähelepanu lapsevanemate teadmistele oma lapse nutikasutuse kohta ning selgus, et lausa 93 protsenti lapsevanemates arvab, et nooruki nutikasutus peaks olema piiritletud. Siiski vaid 67 protsenti vanematest kontrollib, kas täielikult või osaliselt oma lapse internetitegemisi ning peaaegu veerand vastanutest ei tea, mida nooruk oma nutitelefonis teeb. 

"Internetis leviv sisu ei ole alati lastesõbralik ning seetõttu on oluline olla oma laste tegemistega kursis. Tänapäeva nutitelefonidel on selleks ohtralt võimalusi ning kontrolli taset saab iga vanem vastavalt oma soovidele muuta," sõnas Pennar.

Uuringu tulemused näitavad aga, et paraku kasutavad nutilahendusi ehk kontrolli abistavaid rakendusi vaid vähesed lapsevanemad - umbes 24 protsenti vastanutest, kasutavad neid regulaarselt ja 18 protsenti aeg-ajalt. 

Veel on murekohaks interneti ja mobiilseadmete ohutusest rääkimine. Kuigi 84 protsenti vastanutest on seda teemat oma lapsega käsitlenud, ei piisa vaid ühest vestlusest ning korduvalt on turvalisusest rääkinud vaid 50 protsenti lapsevanematest. Pennari sõnul on nutiajastul turvalisusest rääkimine väga oluline ning kindlasti peaks mõne aja tagant põhitõed lapsele uuesti meelde tuletama.

Norstat küsitles 2024. aasta märtsis kokku 510 Eesti inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles