Muuseumiöö programm kõneleb vabadusest

Kevin Volter
Copy
Palmse mõisas tutvustab Uno Trumm Palmse talupoja eluolu enne ja pärast pärisorjuse kaotamist.
Palmse mõisas tutvustab Uno Trumm Palmse talupoja eluolu enne ja pärast pärisorjuse kaotamist. Foto: Kaspar Pokk

Laupäeval, 18. mail on kavas muuseumiöö "Öös on vabadust". Uksed avavad pea 200 muuseumit üle Eesti, pakkudes külastajatele õhtutundidel põnevat programmi. Lääne-Virumaal saab külastada kuut muuseumi.

Muuseumiöö toimub juba 15. korda. Eelmisel aastal oli külastajaid üle 70 000 ning osales 188 muuseumi ja mäluasutust. "Pea 200-le lähenev programmide arv näitab, et läbiviijad peavad muuseumiööd väga oluliseks väljundiks oma hoonete, näituste, programmide tutvustamisel," kommenteeris Eesti Muuseumiühingu tegevjuht Anu Viltrop.

Lääne-Virumaal avavad uksed Kunda tsemendimuuseum, Roela Tuletõrje Seltsi ühe öö muuseum, Eesti politseimuuseum, Palmse mõis, Rakvere linnus ja Rakvere linnakodaniku majamuuseum.

"Muuseumiööl vabadusest rääkides keskendume ka sõnavabadusele, väljendusvabadusele, isikuvabadusele, usuvabadusele, poliitilisele vabadusele jne. Näiteks on muuseumiöö programmiga liitunud verivärske keelatud kirjanduse muuseum, mille programm tuletab meelde, et meil Eestis on vabadus kirjutada ja lugeda piiramatult erinevat kirjandust. Muuseum annab aga ülevaate raamatutest, mis on maailma eri paigus olnud erinevatel perioodidel mitmesugustel põhjustel keelatud," tutvustas Viltrop programmi ühte konkreetset osa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles