Arvo Panile annetati abipolitseiniku teenistusrist

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Arvo Pani.
Arvo Pani. Foto: Ain Liiva

Kauaaegne koolidirektor, praegune Viru-Nigula valla ametnik Arvo Pani pälvis abipolitseiniku 25-aastase karjääri eest teenistusristi.

Arvo Pani ütles, et midagi väga ekstreemset tema 25-aastase karjääri jooksul juhtunud pole, kuid roolijoodikute ja isegi põgenenud kurjategija tabamisel on ta politseile abiks olnud küll.

Pani rääkis, et tema vabatahtlikuks abipolitseinikuks saamisel oli suur roll omaaegsel Kadrina konstaablil Olev Tammel, kellega ta töö tõttu pidevalt kokku puutus. "Õpetajana pidin mõningate rikkumiste pärast käima sageli tema juures. Tamm hakkas siis rääkima, et loomisel on abipolitsei ja kas ma ei tahaks liituda. Ma võtsin ikka mõtlemisaja ka, aga nii see algas," meenutas Pani.

Algaastatel polnud Eesti abipolitseinikel ei vormi ega abivahendeid. "Vald ostis meile tunked, kuhu panime abipolitsei kirjad külge," rääkis ta. "Kuidagi nii juhtus, et kuigi ma aluses olin Kadrinas üksida, hakkas sinna tekkima omaette rakuke ja mina hakkasin asju ajama ning organiseerima. Tipphetkel oli seal kaheksa meest."

​Praegu on Eestis umbes 1200 abipolitseinikku, aga on olnud aegu, mil neid oli 3000 ringis. "Massiline abipolitseinikuks astumine toimus pärast pronksiööd," kinnitas Pani. "Mind pronksiöö korrarahutuste likvideerimisse otseselt ei kaasatud, Kadrina abipolitseinikud olid kodus kõrgendatud valmisolekus. Aga mõned Rakvere mehed käisid ka Tallinnas korda tagamas."

​Abipolitseinikud palka ei saa, küll aga tagab riik neile erivarustuse ja vormiriietuse, mis praegu on sama mis politseinikel. "Ka ülesanded on samad. Käime politseinikega koos patrullis ja ainus vahe on see, et abipolitseinikul pole menetlusõigust," selgitas Arvo Pani.

Eriti ekstreemseid olukordi pole Panil tema 25-aastase karjääri jooksul olnud. "Päris algusaastatel oli juhus, kus tõsine kurjategija oli Lääne-Virumaal jooksus. Aga ka siis ei saadetud mind eesliinile, olin pigem tagala kindlustaja," lausus ta.

Staažikaid abipolitseinikke tunnustati laupäeval eesti rahva muuseumis toimunud suurel peol.

"Üht vaba riiki, nagu Eestit, iseloomustabki see, et igal inimesel on sisemine tahe vabadust kaitsta," ütles tunnustusüritusel sõna võtnud president Alar Karis. "Just seetõttu vääritegi teie, head abipolitseinikud, eriliselt esiletõstmist. Te väärtustate kõike seda, mis meile rahvana on kallis. Te pühendate oma aega ja jõudu, et hoida meie kogukonnad turvalised. Ning näitategi seeläbi meie laiapindse kaitsetahte tugevust."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles