Rändnäitus jutustab fotode kaudu üksildusest

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näituse "Üksildus ei küsi vanust" plakati foto on teinud Lembe Aasorg.
Näituse "Üksildus ei küsi vanust" plakati foto on teinud Lembe Aasorg. Foto: Erika Tuulik

Neljapäeval, 2. mail kell 17 avatakse Rakvere noortekeskuses rändav fotonäitus "Üksildus ei küsi vanust".

"Üksildus ei küsi vanust" pakub vaatajale võimalust samastuda 17 fotograafi nägemusega üksildusest ning otsida lahendusi või võimalusi portaali Peaasi.ee vaimse tervise spetsialistidega.

Rändnäitus "Üksildus ei küsi vanust" on lugu märkamisest – ühisest märkamisest. Selle inimese märkamisest, kes vaatab hommikul peeglist vastu, ja selle, kes on kõrval, vastas. Me kõik oleme erinevad, nagu ka meie üksildus.

On neid, kes väidavad, et seda tunnet ei eksisteeri, ja neidki, kes vaatavad hommikul peeglisse, manades ette oma parima naeratuse, haarates kaasa sobivaima maski, et suuta järjekordne tööpäev õhtusse veeretada.

Kas julgeme olla piisavalt tugevad, et seda tunnet iseendas märgata? Kas meis on piisavalt julgust, et märgata kõrvalseisja üksildust, või on lihtsam seda ignoreerida ja passiivseks kõrvalseisjaks jääda, sest nii tundub olevat lihtsam?

Üksildus on nagu kutsumata külaline, kes ei hooli vanusest, soost, sotsiaalsest positsioonist, pangakonto jäägist. Ühel päeval ta lihtsalt koputab su uksele ja keeldub lahkumast. Mida teha külalisega, kel jalg juba ukse vahel? Kas lasta ta tuppa ja saada sõbraks või ...

Projekti autor on Erika Tuulik, fotolood on loonud Marilyn Rebane, Margus Metsaäär, Erika Tuulik

Pildigalerii fotode autorid on Anneli Ivaste, Alena Shminke, Edgar Laksa, Merja Roostalu, Gerda-Liz Põdersoo, Lembe Aasorg, Sten Martin, Jevgeni Raudsepp, Meelis Heli, Kris Moor, Jan Erik Praks, Andre Joosep Arming, Sanna Larmola ja Helis Hämarsalu. Näitus on valminud koostöös Peaasi.ee-ga ning selle teekond on jälgitav sotsiaalmeedias.

Facebook – fotonäitus Üksildus ei küsi vanust

Instagram – @yksildus.

Näitus jääb avatuks 31. maini, fotolugusid saab uudistada noortekeskuse lahtiolekuaegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles