Kevadseente hulgas on nii hõrke maiuspalasid kui ka mürgiseid leide

Kärt Devaney
Copy
Karikseen on kevadine pilgupüüdja.
Karikseen on kevadine pilgupüüdja. Foto: Erakogu

Kevadine metsas uitaja võib märgata, et nina on maast välja pistnud nii mõnedki seened – silma jäävad oma punase värvi ja elegantse kuju tõttu kindlasti harilikud karikseened, hooaja alguses kutsuvad end uudistama kurrulised kuhikmürklid ja kogritsad. Kuid millist neist tasuks korjata, milline aga oleks targem metsa maha jätta?

Eesti loodusmuuseumi botaanik ja vanemkuraator Loore Ehrlich sõnas, et mittesöödavad seened on mittesöödavad vastiku maitse, vintskuse või vähese lihakuse tõttu, ilma et nad oleksid mürgised. «Sageli on mittesöödavuse taga ka hinnangu puudumine – neid liike ei ole sellest aspektist veel uuritud,» ütles Ehrlich. «Hariliku karikseene söödavuse kohta annavad allikad seinast seina hinnanguid – valdavalt mittesöödav, aga ka söödav ja mürgine.» Niisiis saab pigem anda kevadisele seenelisele sama nõu nagu sügisesele: kahtluse korral ära korja.

Mürgine on kevadseentest aga kroonliudik (Sarcosphaera coronaria). Kroonliudiku viljakehad on alguses pinnases ja kerajad, hiljem lõhenevad nad tähtjalt ning muutuvad kausikujuliseks. Teda leitakse harva maist juulini Põhja- ja Lääne-Eestis. Liik kuulub kaitstavate liikide II kategooriasse. Tegemist on ohtlikult mürgise seenega. Kroonliudiku kasvukohta leides tuleb sellest kindlasti teatada keskkonnaametisse või sisestada vaatlus loodusvaatluste andmebaasi. Kroonliudiku korjamine on keelatud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles