Tapa jaamahoone ärkab suvel elule

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aasta jaanuaris filmiti Tapa jaamahoones mängufilmi “Detsembrikuumus” neid kaadreid, kus tegevus toimus Balti jaamas.
2008. aasta jaanuaris filmiti Tapa jaamahoones mängufilmi “Detsembrikuumus” neid kaadreid, kus tegevus toimus Balti jaamas. Foto: Arvet Mägi

Aastaid tühjana seisnud Tapa vaksalihoone ärkab vähemalt selleks suveks uuele elule, sest MTÜ Ühendus R.A.A.A.M. toob seal lavale teatritüki “Viirastuste vaksal”.


R.A.A.A.M. proovib suvel koostöös Tapa vallaga leida uut hingamist Tapa raudteejaamale, etendades seal José Sanchis Sinisterra ja Gerda Kordemetsa lavastust “Viirastuste vaksal”.

“Mul on hea meel, et aastaid tühjana seisnud ja häid ideid oodanud Tapa raudteejaam tehakse sellel suvel korda, et võtta vastu kultuurihuvilisi. Loodan, et vaksalihoone ei jää tühjaks, pakkudes huvi paljudele kontserdi- ja teatriprojektide korraldajatele ning loomulikult ka publikule,” rääkis idee algataja, Tapa vallavolikogu liige Reigo Tamm.

Tapa vallavanem Alari Kirt ütles, et vald teeb R.A.A.A.M.-iga tihedat koostööd. “Taotlesime LEADER-projektist raha, et jaamahoone teatritegemiseks ette valmistada,” sõnas Kirt.

ERR Cargole kuuluv Tapa raudteejaama hoone on olnud suletud alates 2004. aastast, vahepealse aja jooksul on seal toimunud filmivõtted ja mullu korra ka täiturg.

“Aga lootust on, et millalgi ärkab jaamahoone taas elule, sest sel aastal peaks valmima hoone uus projekt,” kõneles Tapa vallavanem.

Teatrietenduste tarbeks paigaldatakse hoonesse tribüün 150 pealtvaatajale, “Viirastuste vaksal” esietendub esialgse kava kohaselt 21. juunil ja seda mängitakse 15 korda.

Mai lõpus peaks jaamahoones toimuma ka Tapa muusikakooli õpilaste suur kevadkontsert.

“Eks need üritused ole ka omamoodi tähelepanu tõmbamine jaamahoone õnnetule olukorrale,” lisas vallavanem Alari Kirt.

“Viirastuste vaksal” räägib maailma ümberkorraldumise tagajärjel üle jäänud täies elujõus inimestest, keda lihtsalt pole enam kellelegi vaja. See on lugu mälu subjektiivsusest ja oma ideaalidele iga hinna eest truuksjäämisest.

Teatritükis mängivad vabakutselised näitlejad Elina Reinold ja Helena Merzin. Lavastuse kunstnik on Ervin Õunapuu ja helilooja Timo Steiner.

Tunnustatud hispaania näitekirjaniku José Sanchis Sinisterra kuulsaim teos on ka filmilinale jõudnud “Ay, Carmela!”, mille linnateater kümme aastat tagasi Eesti vaatajateni tõi.

Teater R.A.A.A.M. toob tänavu suvel Tapa vallas vaatajate ette teisegi näitemängu. Nimelt jätkatakse teatrietendustega kaks aastat tagasi avatud Jäneda Pulli tallis.

Seekord tuleb Jänedale lavastaja Tšiilist ja 11. juulil esietendub seal “Me tahame luua näitemängu, mis muudaks maailma”, mille autor-lavastaja on Marco Antonio Layera Navarro.

R.A.A.A.M.-i eestvedaja Märt Meos rääkis, et sai tšiillasega kokku tema kodumaal teatrifestivalil ja tal oli kohe kindel plaan mees Eestisse lavastama tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles