Rinnavähi sõeluuringu sihtrühm laienes: uuringule on kutsutud üle 100 000 naise

Merly Raudla
Copy
Oluline on sõeluuringul osaleda, sest varajases staadiumis rinnavähk endast märku ei anna.
Oluline on sõeluuringul osaleda, sest varajases staadiumis rinnavähk endast märku ei anna. Foto: Elmo Riig

Tervisekassa ootab sel aastal rinnavähi sõeluuringule ligi 104 000 naist vanuses 50–74 aastat.

Kui varem olid sõeluuringule oodatud vaid 50–68-aastased, siis tänavu laiendati sihtrühma 70- ja 74-aastastega. See tähendab, et sõeluuringule kutsutute hulka lisandus umbes 15 000 naist.

Sihtrühma laiendamine on tingitud sellest, et rinnavähk on endiselt Eesti naistel kõige sagedamini esinev vähivorm – igal aastal haigestub üle 900 naise ja neist umbes veerandil on haigus avastamise hetkel juba kaugele arenenud. Rinnavähi sõeluuringul on aga lootust leida vähk varajases faasis, kus ravi on lihtsam ja kergemini talutav ning tervenemine täiesti võimalik.

"Näeme oma töös iga päev, kui oluline on vähi varajane avastamine, mistõttu julgustame kõiki naisi sõeluuringul osalema,"  märkis Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juht dr Kristiina Ojamaa. Kliinikumi ja vähiregistri arvud näitavad tema sõnul selgelt, kui oluline on sõeluuring. Mida varem vähk avastada, seda paremad on ravitulemused ning võimalik tervistumine.

Tervisekassa andmed näitavad, et naised jõuavad sõeluuringule üha sagedamini. "On hea meel näha, et naised pööravad oma tervisele üha rohkem tähelepanu. Möödunud aastal võttis rinnavähi sõeluuringust osa 65 protsenti kutsututest – see on kõigi aegade rekord," sõnas tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna.

Tartu ülikooli kliinikumi radioloogiakliiniku juhi dr Pilvi Ilvese sõnul protseduuri kartma ei pea – rinnad asetatakse kordamööda kahe lameda plaadi vahele ning tervishoiutöötaja teeb rinnanäärmest kaks erisuunalist ülesvõtet. "Uuringuks kulub umbes 20 minutit, see võib olla veidi ebamugav, kuid mitte valus," kirjeldas ta.

Rinnavähi sõeluuringus kutsub sihtrühma naisi osalema Tiina Mitt, kel avastati viis aastat tagasi sõeluuringu käigus rinnavähk. "Julgustan kõiki kindlasti sõeluuringust osa võtma ja seda ka siis, kui kaebused puuduvad. Ka minul ei olnud ühtegi sümptomit, ent võtsin siiski iga kord, kui uuringule kutsutud olin, sõeluuringust osa. Tänu sõeluuringule saadi haigusele jälile piisavalt vara ning ravi oli seetõttu tulemuslik," rääkis Mitt.

Sel aastal on tasuta uuringule oodatud ravikindlustatud ja -kindlustamata naised sünniaastaga 1950, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972 ja 1974.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles