Missugune oli Rakvere linnapilt saja aasta eest?

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Funktsionalistliku V-kujulise elamu kavandas 1939. aastal Kreutzwaldi ja Näituse tänava ristmikule insener Villem Muda.
Funktsionalistliku V-kujulise elamu kavandas 1939. aastal Kreutzwaldi ja Näituse tänava ristmikule insener Villem Muda. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Missugune oli Rakvere linnapilt 1920.–1930. aastatel, räägib laupäeval, 4. mail kell 13 loengus muinsuskaitseinspektor ja arhitektuuriajaloolane Madis Tuuder. Loeng toimub Rakvere linnakodaniku majamuuseumis.

Eesti esimesel iseseisvusperioodil kerkis Rakveres mitu olulist maakonnalinna avalikku hoonet, mis tänapäevalgi on linnapildis erilise tähtsusega. Turuhoone, Eesti Panga hoone, saksa ja eesti gümnaasiumid, Pauluse kirik, haigla, ujula ja paljud teised hooned on elanud üle nii okupatsiooniaja kui ka 1990. aastate uljuse.

Madis Tuuderi loengus saavad kõik arhitektuurihuvilised kuulda, milliseid hooneid 1920.–1930. aastatel Rakverre ehitati. Seekord võetakse vaatluse alla ka elamud ning äri- ja kortermajad, mida enamasti projekteerisid kohalikud insenerid ja tehnikud, nagu Arnold Adoff, Ivan Bessonow, Villem Muda, Georg Gutman-Kotka ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles