Verstoni talihoolde CO2 emissioon vähenes ligi viiendiku võrra

Merly Raudla
Copy
Verstoni keskkonnasäästlikumad hooldeautod.
 
Verstoni keskkonnasäästlikumad hooldeautod.  Foto: Verston

Lääne-Virumaa riigimaanteede korrashoiu eest vastutav taristuettevõte Verston vähendas tänu nutikamale libedusetõrjele ja uutele hooldeautodele möödunud talihooajal korrashoiuteenuse CO2 emissiooni aasta varasemaga võrreldes ligi 19 protsenti.

Lumesajud ja külm vaheldusid sulailmadega, mis muutsid hooldetööd tänavu talvel väga keeruliseks. "Näiteks Võrumaal ja Tartumaal sadas jäävihma kaks ööpäeva järjest," kirjeldas muutlikke ilmaolusid Verstoni korrashoiu valdkonnajuht Tarmo Lood. Ettevõte oli sellisteks olukordadeks hästi valmistunud.

Läinud aastal investeeris Verston 8,3 miljonit eurot keskkonnasäästlikku tehnikasse, et vähendada teede hooldamisega tekkivat CO2 emissiooni ja pakkuda kvaliteetset lume- ja libedusetõrjet. Viimase kahe aastaga vahetati välja üle poole ettevõtte traktoripargist ja ligi 65 protsenti hooldeautodest. Soetati 21 uut John Deere‘i traktorit ja 46 kõige moodsamat Scania ja Volvo hooldeautot.

Kõik uued hooldeautod on varustatud Euro 6 saastenormide piirmääradele vastavate mootoritega, mille tahkete osakeste heitkogus on ligi 67 protsenti ning lämmastikoksiidide heitkogus koguni 80 protsenti väiksem kui eelmise põlvkonna jõuallikatel.

Uus tehnika on ennast Loodi sõnul igati õigustanud. Tänu möödunud talve ilmaoludele, senisest oluliselt keskkonnasäästlikumale masinapargile, sõidukijuhtide kütust kokkuhoidvale sõidustiilile ja tööde paremale planeerimisele suutis Verston vähendada teede korrashoiuteenuse CO2 emissiooni eelmise talihooajaga võrreldes ligi 19 protsenti.

Ühe keskkonnahoiu meetmena hakkas ettevõte kasutama libedustõrjeks mõeldud soola senisest targemalt ja säästlikumalt. Loodi sõnul võimaldavad uued puisturid soola täpsemalt doseerida. Samuti on ilmaprognooside operatiivsem jälgimine muutnud libedusetõrje efektiivsemaks.

Transpordiamet nimetas Verstoni tänavu parimaks teehooldepartneriks piirkondade arvestuses. Tunnustati Lääne-Harju piirkonnas tehtud tööd. Seal on suur liikluskoormus ja palju suuri liiklussõlmi, mis vajavad pidevat hooldust.

Mais alustab Verston oma hallatavatel riigiteedel kevadist korrastustööd. See hõlmab kruusateede hööveldamist ja tolmutõrjet, teeäärte koristamist, tähispostide ja muude liikluskorraldusvahendite korrastamist, teeaukude parandamist, suuremate teede harjamist, sildade pesu ja teepeenarde remonti.

Verston hooldab Pärnumaa, Tartumaa, Lääne-Virumaa, Võrumaa, Saaremaa ja Lääne-Harjumaa riigimaanteid.

2010. aastal tegevust alustanud Verston on kasvanud Eesti üheks suuremaks teeehituse ja  korrashoiu täisteenust pakkuvaks ettevõtteks, mis panustab valdkonna arengusse, nüüdisajastamisse ning efektiivsuse suurendamisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles