Kultuurimälestise rikkumine läks põllumehele esialgu maksma pea 30 000 eurot

Copy
Varudi-Vanakülas on kivikalme, mille rahvapärane nimetus on Rootsi kuninga haud. Kultuurimälestis sai põllutööde käigus oluliselt kahjustada.
Varudi-Vanakülas on kivikalme, mille rahvapärane nimetus on Rootsi kuninga haud. Kultuurimälestis sai põllutööde käigus oluliselt kahjustada. Foto: Ain Liiva

Viru maakohtu Rakvere kohtumajas mõisteti 19. aprillil kultuurimälestise rikkumise eest süüdi Karlo Kookmaa ja talle kuuluv ettevõte KK Põld OÜ. Kookmaale määrati karistuseks pooleteise aasta pikkune tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga. KK Põld OÜ-le määrati 8000 euro suurune tingimisi rahatrahv kaheaastase katseajaga.

2020. aastal avanes Varudi-Vanakülas ootamatu vaatepilt, kui põllumaa korrastamise käigus oli oluliselt rikutud vähemalt tuhande aasta vanust kivikalmet, mida rahvapäraselt kutsutakse Rootsi kuninga hauaks. Sündmuspaigalt lapsevankriga mööda jalutanud Lisa Kärp pani 2020. aasta kevadel tähele, et ümbruskonnas laiuvatelt põldudelt oli hakatud kände ja kive korjama. "Märkasin, et ka sellelt põllult, kus asuvad ohvrikivi ja kivikalmed," lausus Kärp.

Põllu ääres asuv ohvrikivi on emale tuttav, kuna ta käib koos sugulaste lastega paika ohvreid viimas. Lisaks ohvrikivile otsustas Kärp üle vaadata kivikalme seisukorra, kuid nägi üsna pea, et midagi on täiesti valesti. Nimelt oli kivikalme peale kuhjatud mulda ja kive ning kalme ümbruses oli masinatega palju pinda tallatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles